Magyarország vár – Szecessziós séta Szegeden

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. december 09. 17:56

A napfény városa páratlan épített örökséggel fogadja a látogatókat, aki kedveli ezt a szenvedélyes, formákban és színekben tobzódó stílust, a szegedi szecessziós épületeket egy önálló sétára fűzheti fel.

A helyiek szerinti „pletykás városban" – ez történelmi örökség, érdemes rákérdezni – talán fölösleges előre megszabott útvonalon ismerkedni a látnivalókkal, hiszen a belvárosi bóklászás során biztosan megtaláljuk a Dóm téri Fogadalmi templomot, amely szorosan kötődik az 1879-es nagy árvizet követő újjáépítéshez, a Móra Ferenc Múzeumot vagy az interaktív Vármúzeumot, ahol a hölgyek tesztelhetik magukat egy speciális szerkezetre állva, hogy boszorkányok-e vagy sem.

Fogadalmi templom

Fotó: Tourinform Szeged

Az épített örökség igazi helyi gyöngyszemei a szegedi szecesszió legtermékenyebb mesterének, Magyar Edének fő műve, a Reök-palota, a bécsi és berlini szecesszió hatását mutató Szeged-Csongrádi Takarékpénztár múlt század elején épült székháza és a vele szemben álló „Vasalóház", a késő szecessziós bérház. De mindezeket is felülmúlja káprázatos szépségével az 1903-ban felavatott, a késő eklektikából a szecesszióba hajló új zsinagóga, amely Európa egyik legszebb, Magyarország második legnagyobb zsinagógája.

Európa egyik legszebb zsinagógája a szegedi új zsinagóga

Fotó: Tourinform Szeged

A mediterrán hangulatú belvárosban sétálgatva képtelenség eltévedni. A vendéglők, kávézók sortüzében bóklászva előbb-utóbb mindenki a Széchenyi téren köt ki, amely ilyentájt a Szegedi Karácsonyi Hetek egyik helyszíne, a Dóm és Dugonics terekkel együtt. A vásári forgatag mellett ünnepi díszítés, színes programok, koncertek gondoskodnak az adventi ráhangolódásról.

Móra Ferenc Múzeum

Fotó: Tourinform Szeged

Az épületek gyűrűjéből előbb-utóbb kötelező kiszabadulni és végigsétálni Szeged „főutcáján", a makrancos Tisza partján, amely évszázadok óta annyira meghatározza a város hétköznapjait. Ha folyó, akkor hal, ha hal, akkor szegedi halászlé – az egyenlet vélhetően minden idelátogatóban felvillan egy hosszú sétát követően, és erre kevés jobb helyszínt talál a Roosevelt tér ikonikus halászcsárdájánál, amelynek „karácsonyi szentölt halászléje" igyekszik hamisítatlan helyi ízzel gazdagítani a közelgő ünnepet.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: