Makovecz-harangház épül Kaposváron

Forrás: MTI

 2020. november 04. 19:14

Kaposváron épül fel Makovecz Imre, a magyar ornamentikus építészet stílusteremtő alakjának mintegy három évtizede tervezett harangháza 2022 tavaszára.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Makovecz Imre fiával, egyben a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi elnökével, Makovecz Pállal és Csernyus Lőrinc építésszel, egykori Makovecz-tanítvánnyal folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón közölte: Kaposvár a beruházással tiszteleg a nemzetközi hírű építész munkássága előtt, egyúttal új turisztikai célponttal gazdagodik. Hozzátette, az önkormányzat 100 millió forint előleget kapott a tervek megvalósításához, az épület helyét még keresik.
Kaposváron már vannak Makovecz-épületek, ilyen az Áfész-bolt a Cseri városrészben és a Szent István Egyetem kampuszának kör alakú fogadóépülete – mutatott rá. Megjegyezte, egy hátrahagyott Makovecz-terv megvalósításának ötlete a városban három évvel ezelőtt rendezett Makovecz-kiállításon merült fel.
Csernyus Lőrinc arról beszélt, hogy Makovecz Imre a harangházat az egy speciális alumínium harangot szabadalmaztató Jeney-Oborzil család tiszteletére tervezte, miután annak tagjaival a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának tervezésekor megismerkedett. Felmerült,hogy a pavilonba a család harangjai kerülnek.
Makovecz Imre a harangházat Hajdúszoboszlón képzelte el, köszönjük, hogy Kaposvár befogadta a terveket, e nélkül talán sohasem épülne meg – fogalmazott az építész. Hangsúlyozta, hogy a tervek készen vannak ugyan, de azokat aktualizálni szükséges, hogy megfeleljenek a kor követelményeinek.

Kaposvár a magasból

Fotó: Tourinform Kaposvár

Makovecz Pál kitért arra, hogy a teljes egészében állami támogatásból épülő harangház két részből, a harangokat befogadó, harangjátékot játszó építményből és egy fogadóépületből áll, amely kisebb rendezvények tartásával egyfajta kulturális központként is működhet.

A Jeney-Oborzil család által szabadalmaztatott alumíniumharangok előnye a jó hangolhatóság, valamint az, hogy a bronzharangoknál lényegesen kisebb a súlyuk.
Makovecz Pál emlékeztetett: az alapítvány feladata a Makovecz-archívum rendezése, a Makovecz Imre tervei alapján épült ingatlanok felújítása és az alkotó hátrahagyott terveinek megvalósítása.
A Makovecz-program harminc épület felújításához és építéséhez járult hozzá az elmúlt öt évben. Az eredetileg idén lejáró program hat évvel meghosszabbodik, mert rengeteg épület vár rekonstrukcióra és sok terv a megvalósításra.
A jövőbeni projektek között említette számos veszélyeztetett épület megmentését, továbbá egy zalaegerszegi és egy szegedi kápolna, egy mátészalkai kávéház építését, s egyebek között a dobogókői síház bővítését.
A munka összetett, nehézséget a magántulajdonú, különösen a vállalkozások kezében lévő Makovecz-épületek felújításának támogatási lehetősége jelent, utóbbi ugyanis versenyjogot sérthet – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

Kapcsolódó cikkek