Kiállítás nyílt Máltán a karácsony több száz éves jelképéről

Forrás: turizmus.com

 2023. november 29. 13:47

Máltán nem új keletűek a karácsonyi bölcső kiállítások és jászol kompozíciók, a több évszázados múltra visszatekintő hagyomány ma is élő szokás. Decemberben a házak ablakaiban, templomok előtt, utcákon, tereken, lépten-nyomon különféle apróbb és nagyobb jászlakra bukkanhatunk.

Nem meglepő, hogy idén, amikor az első karácsonyi jászol 800. évfordulóját ünneplik, nagyszabású kiállítást tartanak az egyébként felújítás miatt még zárva tartó Nagymesterek Palotájában is. A kiállítást, az esemény fővédnöke, őexcellenciája, George Vella máltai elnök nyitotta meg november 19-én.

A „Karácsonyi bölcső útja Szent Ferenccel" (The Crib's Journey with St Francis) című kiállítás egy olyan nemzetközi kezdeményezés részét képezi, amelyet a Bölcsőbarátok Nemzetközi Szövetsége (International Friends of the Crib Federation) indított útjára, Szent Ferenc által az olaszországi Greccióban megalkotott első ünnepi bölcső 800. évfordulójára.

Nagyszabású kiállítás nyílt a Nagymesterek Palotájában Máltán

Fotó: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

 

A kiállításon máltai és külföldi művészek alkotásait mutatják be, ezzel azt az üzenetet közvetítve, hogy a karácsonyi bölcső a világ minden táján egyesíti az embereket.

A kiállítás mintegy 60 kompozíciót mutat be, amelyek különböző anyagokból - papírmasé, üveg, polisztirol – készültek. A kiállítás ideje alatt számos workshopot szerveznek, melyek során megismerhetjük a bölcső-, a jászol- és a figurakészítés részleteit és a karácsonyi bölcsők történetéről is tartanak előadásokat.

A kiállítás november 19-től 2024. január 21-ig tart nyitva, minden nap 10 és 18 óra között. A belépődíj nincs előre meghatározva, adományként mindenki annyival járul hozzá, amennyivel szeretne. A teljes bevételt a Malta Community Chest Fund jótékonysági szervezet kapja. A kiállítás a Nagymesterek Palotája Merchants Street felöli bejáratán keresztül közelíthető meg. További részletek a Heritage Malta oldalán olvashatók.

A Máltára látogatókat az ünnepi időszakban emellett fénypark és meseösvény is várja, erről itt írtunk korábban.