Mától a kínai vakcinával oltottak is beutazhatnak Nagy-Britanniába

Forrás: MTI

 2021. november 22. 08:23

A brit kormány hétfőtől azokat a beutazókat is beoltottnak tekinti, akik egyes kínai, illetve indiai gyártmányú vakcinákból kapták meg a koronavírus elleni oltás teljes dózisát. Szintén hétfőtől teljesen beoltottnak tekintik a még nem felnőttkorú beutazókat is.

A korábbi szabályozás értelmében azok utazhattak be Angliába könnyített feltételekkel - mindenekelőtt karanténkötelezettség és az utazás előtti tesztelési kötelem nélkül -, akik az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- vagy a Moderna-vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból kapták meg a teljes adagot az angliai érkezés előtt legalább 14 nappal.

London tovább enyhített a beutazási szabályokon

Fotó: 123rf.com

A brit közlekedési minisztérium által két hete bejelentett, hétfőn brit idő szerint hajnali 4 órakor - közép-európai idő szerint 5 órakor - érvénybe lépett módosítás alapján ez a lista kiegészült az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzeti alkalmazhatósági vakcinalistáján (WHO EUL) szereplő kínai Sinovac- és Sinopharm-vakcinákkal, valamint az indiai Covaxin oltóanyaggal.

A teljesen beoltott beutazók számára már október végétől megszűnt az angliai érkezés után elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-koronavírusteszt kötelme, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges.

A tesztet az érkezés utáni második nap végéig el kell végezni.

Ha a gyorsteszt pozitívnak bizonyul, akkor elkülönítésbe kell vonulni, és az eredményt egy PCR-teszt elvégzésével kell ellenőrizni. Ebben az esetben a PCR-teszthez szükséges készletet a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS) lehet ingyenesen megrendelni az nhs.uk/coronavirus honlapon vagy az Anglián belül hívható 119-es telefonszámon.

A brit kormány szintén hétfőtől teljesen beoltottnak tekinti a még nem felnőttkorú beutazókat, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek Angliába és kaptak-e oltást.

Az eddigi szabályozás szerint azoknak az 5 évesnél idősebb gyerekeknek, akik vagy Nagy-Britanniában élnek, vagy olyan országokban, amelyeknek oltási programját a brit kormány elismeri, érkezésük után nem kellett karanténba vonulniuk és indulás előtt sem kellett koronavírustesztet elvégezniük, akkor sem, ha még nem részesültek oltásban. Nekik is csak az érkezés utáni második nap elteltéig kellett elvégezniük egy gyorstesztet.

A hétfő hajnalban életbe lépett módosítás alapján ezek a szabályok minden olyan gyermekre vonatkoznak, aki még nem töltötte be 18. életévét, függetlenül attól, hogy melyik országban él.

A 5 évesnél fiatalabb gyerekeket semmilyen koronavírustesztnek nem kell alávetni.

A brit kormány jelenleg 150 ország oltási programját fogadja el, köztük Magyarországét.