Megnyílt az Oskar Kokoschka és Prága című kiállítás a cseh fővárosban

Forrás: MTI

 2015. február 21. 17:02

Oskar Kokoschka és Prága címmel kiállítás nyílt pénteken a cseh fővárosban, amely kiemelten a világhírű osztrák festő prágai éveit és alkotásait mutatja be.

A nagy érdeklődéssel várt tárlatnak, amely a cseh Nemzeti Galéria téli idényének a legfőbb eseménye, a Veletrzní palác (Vásárpalota) ad helyet.

A nagyszabású tárlat, amely Kokoscha német, osztrák és francia galériákban, múzeumokban található műveit mutatja be, első ízben tavaly nyáron a bajor Regensburgban volt látható. Ezt a tárlatot egészítették ki a csehek a prágai Kokoscha-művekkel és az osztrák festő legjelentősebb cseh kortársainak alkotásaival. Prágában így egyebek között az expresszionista Václav Spála számos alkotása is látható.

Kokoschkát a múlt század harmincas éveiben Tomás Garrique Masaryk akkori csehszlovák államfő hívta meg Prágába. A művész, aki 1934-ben érkezett Prágába és néhány évig élt a városban, portrét is készített Masarykról, amely szintén látható a kiállításon.

A nagyszabású kiállítás megrendezését azt tette lehetővé, hogy a Cseh Nemzeti Galéria tavaly ősszel partnerszerződést kötött a Komercní banka pénzintézettel, amely az ország harmadik legnagyobb bankja. Jirí Fajt, a galéria vezérigazgatója, aki tavaly vette át a nagy múltú kulturális intézmény vezetését, azt mondta, hogy a bank évi több millió koronával fogja támogatni az intézmény működését.

A cseh Nemzeti Galéria a közelmúltban ismertetett új koncepció szerint három kiállítási-művészeti idényre osztja fel a jövőben az éveket. Az idei téli idény (február-május) a Cseh Nemzeti Galéria megalakulására emlékeztet, a nyári idény (június-szeptember) a Prágába látogató turistákat célozza meg, míg az őszi idény (október-január) a hazai érdeklődők igényeire összpontosít.