Felújítják Bélapátfalva középkori apátsági templomát

Forrás: MTI

 2022. február 23. 10:04

Márciusban kezdődik Magyarország egyetlen épségben maradt középkori ciszterci apátsági templomának felújítása - közölte az Egri Főegyházmegye. A tájékoztatás szerint a bélapátfalvai apátsági templom műszaki állapota nagyon leromlott, ezért szükséges az épület teljes rekonstrukciója.

A felújításról szóló szerződés keddi aláírásakor - a közlemény szerint - Ternyák Csaba egri érsek elmondta, számos beruházás van folyamatban az Egri Főegyházmegye területén, megújul többi között a bazilika, a szeminárium, az Érsekudvar és most az egyik legkülönlegesebb templom, a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt bélapátfalvai ciszterci apátság rekonstrukciója is elkezdődhet.

Hozzátette: a Bélkő-hegység lábánál fekvő templom fontos rendezvények helyszíne, Kádár László korábbi egri érsek, aki ciszterci szerzetes volt, a bélapátfalvi templomhoz szervezte a főegyházmegyei papi találkozót, és ez a hagyomány a mai napig él.

belapatfalva

Márciusban kezdődik Magyarország egyetlen épségben maradt középkori ciszterci apátsági templomának felújítása

Fotó: Bélapátfalva Turizmus

A szerződés szerint az apátsági templom felújítása 2024 márciusára készül el, a munkálatok során az épület külső és belső rekonstrukciója mellett a templom környezetét is megszépítik és a látogatókat fogadó épületet is bővítik - olvasható a közleményben.

A bélapátfalvi apátsági templomot 1232-ban kezdték építeni. A román stílusú épületet a 14-15. században gótikus stílusban átépítették.