Megújult a mohácsi Fogadalmi Emléktemplom

Forrás: MTI

 2020. október 16. 16:12

Befejeződött a nyolcvan éve felszentelt mohácsi Fogadalmi Emléktemplom csaknem 800 millió forintos felújítása. Az épületet, ünnepi szentmise keretei között, vasárnap áldják meg.

„A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) mintegy 770 millió forintos támogatásának köszönhetően az elmúlt bő egy évben a helyiek számára kivételes jelentőséggel bíró épület minden szeglete megújult” – írja közleményében a Pécsi Egyházmegye.

Mint írják, megtisztították a homlokzat kőburkolatát, felújították a tetőzetet, kicserélték a kupola héjazatát, restaurálták a padsorokat, a freskókat és a faliképeket, kicserélték, illetve felújították a nyílászárókat, új hangrendszert építettek ki, és megújult a padlózat is.

A bizánci stílusú katolikus templom 1989 óta műemlék

Fotó: mohacs.hu

A beruházás részeként a templomban gyermekfoglalkoztató helyiséget alakítottak ki, a bejárat mellett pedig kegytárgybolt kapott helyet.

A hívők és a helyi közösség adományainak köszönhetően új harangok is készültek a templom számára.

A pécsi katolikus egyházmegye a kulturális és vallási turizmust elősegítő pályázat keretében, csaknem 1,5 milliárd forintból öt településen újított fel templomokat, kápolnákat. A mohácsi fejlesztés mellett a Bátai Szent Vér Kegyhely kiépítése, a bátaszéki Szent Orbán-kápolna, a szekszárdi Belvárosi-templom és Remete-kápolna felújítása valósult meg.

Kapcsolódó cikkek