Miskolc a járványhelyzetben is vonzó turisztikai célpont

Forrás: turizmus.com

 2020. június 12. 15:25

A járványügyi korlátozó intézkedések feloldása egyre több lehetőséget biztosít az attrakciók felkeresésére, mégis a legbiztonságosabb helyszínnek a szabadtéri, természetközeli látnivalók tűnnek.

Szerencsére Miskolc fekvése kimondottan kedvező ebből a szempontból, számtalan jelzett túraútvonal található a város határában. A város TDM-szervezete a napokban bocsátotta nyilvános vitára Miskolc 2030-ig szóló turizmusfejlesztési stratégiájának munkaanyagát, amelyben kiemelt szerep jut az aktív turizmus további fejlesztésének, elsősorban Lillafüredre és a Bükkre koncentrálva. Sőt, június vége előtt indul a város új turisztikai kampánya is, aminek fókuszában szintén az aktivitások, az élményekkel teli nyaralás áll.

Mivel most nem a nyüzsgő nagyvárosi kínálaton, hanem a biztonságos élményeken van a hangsúly bemutatunk néhány jól járható, családosok számára is ajánlható tanösvényt, ami miatt érdemes lehet a városba látogatni.

A vízesés csodájától a libegőig - Lillafüredi Tanösvény


Igen népszerű és látványos kiindulópont az erdei kalandokhoz a Miskolchoz tartozó, kiváló levegőjéről híres Lillafüred. Innen indul és itt végződik több tanösvény is.

Az egyik legtöbb látnivalót az úgynevezett Lillafüredi Tanösvény foglalja magában.

A táblákkal szegélyezett, akár gyerekekkel vagy idősebbekkel is könnyen sétálható útvonal tábláin Lillafüred helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit ismerheted meg. A sétaút Magyarország legmagasabb vízesése mellől indul az Anna-mésztufabarlang mellől, végigvezet a lenyűgöző függőkerten, a Palotaszálló alatt. Az út két kegyhelyet is megmutat: a Lourdes-i barlangot és a Limpiászi keresztet, és még egy hangulatos alagúton is átbújhatunk egyszer. A kellemes út után vár a meredeken a magasba járó, közel 1 km hosszú libegő.

  • Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik sok szépséget szeretnének látni egy rövidebb kirándulás alatt. Akár időseknek, gyerekes családoknak is.
  • Honnan indul? Lillafüredi függőkert, Anna-barlang.
  • Hol ér véget? Lillafüredi Libegő alsó állomása.
  • Hossza: 2 km.
  • Ideje: 1 óra.
  • Jelzések: Piros és zöld vízszintes vonal, majd sárga és piros vízszintes vonal


 

Lenyűgöző kilátóhelyek és egy őskori barlang - Szinva Tanösvény


A Szinva Tanösvény azoknak való, akik kicsit többet szeretnének kihozni a Miskolcra tett látogatásból, és mernek egy kis szintkülönbségeket megtenni. A túra a csörgedező Szinva-patak mellett indul az egykori Herman Ottó Emlékpark mellől piros vízszintes vonal jelzéssel. A patak melletti gyaloglás hamar átvezet egy autóúton, ahonnan már felfelé kell haladni. Az első igazi látványos állomás a Molnár-szikla lesz, amelyhez többféle legenda is kötődik. A szikla egy hatalmas keresztről ismerhető fel. A Molnár-szikla állítólag onnan kapta a nevét, hogy innen ugrott le a szegény molnárlegény és a gazdag molnár leánya, mert nem teljesedhetett be a szerelmük. Az utat ezután addig folytassák a piros sávot követve, amíg meg nem találják a piros négyzetet. Ezentúl ezt a jelet kell követni, mely egészen a Szeleta-barlangig visz ki. A Szeleta-tetőről a Bükk panorámája még látványosabb, mint a Molnár-szikláról volt.

Maga a Szeleta-barlang egykor előemberek lakhelyéül szolgált.

A barlangról nevezték el az egykor itt élt eszközhasználó kultúrát Szeleta-kultúrának. A túrát a Szeleta-barlangtól visszamászva ezután egy erősen lankás terep következik, mely a hegyről lefelé vezet. Az ösvény az országút mellé visz ki. A Hámori-tó irányába indulva még egész Lillafüred felfedezhető.

  • Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik bírják a hosszabb kirándulásokat, túrákat és szeretnek körülnézni magas kilátópontokról. Családoknak 6 évesnél idősebb gyerekekkel.
  • Honnan indul? Herman Ottó Emlékpark.
  • Hol ér véget? Lillafüred szélén, az országút mellett.
  • Hossza: 4 km.
  • Ideje: kb. 3-4 óra a szintkülönbségek miatt.
  • Jelzések: Piros sáv és piros négyzet.


Fotó: Rogosz Péter

A tanösvény, amin egy jót falatozhat - Pisztráng Tanösvény


A Pisztráng tanösvény a Lillafüredi erdei kisvasút végállomásától kezdődik. Az útvonal csak nyitótáblával rendelkezik, így ne ijedjen meg, ha a továbbiakban információs táblát nem talál a tanösvényen.

Az út a Lillafüredi Pisztrángtelep és a Halsütöde mellett halad, így érdemes éhesen érkezni.

A rendkívül népszerű erdei halsütödében szupertitkos fűszerkeverékbe és kétféle lisztbe forgatott, majd ropogósra sütött pisztráng kapható. Az útvonal ezután a Turista Emlék- és Pihenőparkhoz vezet a kék kör jelzést követve, az úgynevezett Helyiipari forrást érintve. A parkban a kőből álló falak és fémtáblák emlékeztetnek a hajdanvolt turistákra. Ha a tanösvényt végigjárják, akkor a kiinduló állomáshoz érnek vissza. Itt akár el is csíphetik a következő Miskolcra induló kisvonatot.

  • Kiknek ajánljuk? Minden korosztálynak, akik bírják a gyaloglást, kedvelik a tiszta patakok mellett futó ösvények bejárását, és akár szívesen sütögetnének vagy étkeznének is megpihenve a gyaloglás közben.
  • Honnan indul? Garadna-völgy kisvasút végállomás - a tanösvény visszavisz a kezdőállomáshoz.
  • Hossza: 2,5 km.
  • Ideje: 3 óra.
  • Jelzés: fehér körben stilizált pisztráng


 

Állatkerti sétaút egy magas völgyhíddal - Botanikai Tanösvény a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban


A Miskolci Állatkertben – amelynek területe Nagy Lajos király egykori vadaskertje volt – nemcsak az ott lakókat látogathatják meg, hanem egy ismeretterjesztő táblákkal ellátott kalandos felfedezőutat is végigjárhatnak. Ezt a tanösvényt főleg gyerekeknek ajánljuk. A táblák Wass Albert Balámbuk meséjével hozzák még közelebb hozzájuk a természetet. Itt akár a kirándulás mesélésbe is átfordulhat.

Az ösvény része egy 9 méter magas magasles, csúszdával és kötél csúszópályával.

Örökmozgóknak ideális terep egy kis szaladgáláshoz, csúszkáláshoz és mászáshoz. A záró attrakció pedig egy 32 méter hosszú völgyhíd, amelyet csak a tériszonnyal nem küzdőknek ajánlunk kipróbálásra.

  • Kiknek ajánljuk? Minden korosztálynak. A völgyhídon való tartózkodás csak saját felelősségre.
  • Honnan indul? Miskolc Állatkert és Kultúrpark magasles.
  • Hol ér véget? Miskolc Állatkert és Kultúrpark tigris kifutó (jelenleg felújítás alatt).
  • Ideje: 20-30 perc


(X)

.