Mit szeretnek a brit turisták Magyarországban?

Forrás: turizmus.com

 2020. január 16. 16:27

A tavalyi netes diskurzusok során kiemelt téma volt a Hableány balesete a szigetországi netezők körében, és még mindig pörög a legény- és leánybúcsúk témája is – derül ki egy kutatásból.

Bauer Zsófia szociológus (Y-nsight Research) és Mezei Márk kommunikációs szakember (Silberstein & Partners) közös kutatásukban azt térképezték fel, hogy milyen vélemények és érvek jellemezték tavaly a brit netezők magyarországi utazásokkal kapcsolatos beszélgetéseit. Ebből adunk közre néhány részletet.

 

Mikor beszéltek rólunk a brit netezők?

A diskurzusok trendjében egy szignifikáns kiugrást regisztráltak a kutatók júniusban. A kiugrást a Hableány turistahajó tragikus balesete körüli beszélgetések generálták, amelyek jó része elsősorban részvétnyilvánításokból, valamint a Budapestre látogatni készülők aggodalmairól is szólt (sokan latolgatták a hazánkba tervezett programjuk átszervezését).

Az év vége felé közeledve is élesen emelkedett a beszélgetések volumene. Ez az az időszak, amikor mindenki megtervezi a következő évi (vagy az adott év utolsó hónapjaiban esedékes egész éves bónuszok elköltésére alkalmas) pihenését.

Az év végi folyamatos emelkedést az ünnepi utazási időszakot megelőző beszélgetések is „pörgetik”. Sokan tervezik ilyenkor a téli vakációjukat, a szilveszteri bulijukat Magyarországra – és ilyenkor örömmel megosztják másokkal terveiket, illetve tippeket és tanácsokat kérnek a már helyismerettel rendelkező netezőktől.

A nyári utazások mellett sokan tervezték a szilveszteri bulit is Magyarországra

Fotó: Pixabay

Legénybúcsúk már nem csak Budapesten

Kifejezetten népszerű téma az egészségturizmus, nagyon sokan elsősorban a fogászati kezelések miatt utaznak ide, de jellemző, hogy egy-egy komplexebb kezelést is vakációzással kötnek össze. A családos, szabadidős utazók körében a klasszikus látványosságokról beszélgetnek a legtöbbet, a nevezetességek mellett kiemelten fontos témájuk a szervezett városnéző séták, valamint a budapesti hop on–hop off buszszolgáltatások. A fürdők kedvelt témái mind a klasszikus látványosságokat kedvelőknek, mind az egészségturistáknak.

A bulinegyed még mindig népszerű az ide érkező fiatalok körében. Számos beszélgetés során felmerül a Budapestre szervezett legény- és leánybúcsúk témája is, ezek helyszíne azonban már régen nem korlátozódik a budapesti belvárosra, hanem népszerű desztináció a Balaton, az egyes borvidékek, valamint a különféle fesztiválok is.

A legnépszerűbb fesztivál a diskurzusok alapján egyértelműen a Sziget volt (4500 bejegyzés), de jól teljesített a Volt fesztivál (730 bejegyzés) és a Balaton Sound (450 bejegyzés) is.

Gasztronómiai élményeket az ország egész területén kerestek a britek, a legnagyobb súllyal az egyes borvidékek szerepeltek. A rendezvények közül külön ki kell emelni, hogy a brit focirajongóknak folyamatosan témája a 2020-as Európa-bajnokság, és a budapesti helyszínen rendezett meccsek köré szervezett utazásuk.

Sokan jönnek Magyarországra a történelmi helyszínek miatt, valamint azért is, hogy saját családjuk múltját kutassák fel.