Múzeummá alakítják Tito legendás luxushajóját

Forrás: MTI

 2018. január 18. 08:51

Európai uniós pénzből múzeummá alakítják Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök legendás luxushajóját, a Galebet (Sirály).

A város egyik épülete és az 1938-ban épült hajó felújítására 69 millió kuna (2,8 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást ítélt meg tavaly az Európai Unió. Az önrészt, 12 millió kunát (500 millió forint) Rijeka város biztosítja. Tito kedvenc jachtja, ami 30 éven át szolgálta a kommunista vezetőt, jelenleg a rijekai szárazkikötőben vár felújításra. Horvátország védett kulturális örökségé vált, ezért a hajót az örökségvédelmi előírásokkal összhangban kellett hasznosíthatóvá tenni.

A híres Galeb majdnem hajótemetőben végezte

Fotó: YouTube.com

 

Vojko Obersnel, Rijeka polgármestere elmondta: a Galeb azokat az időket és rezsimeket fogja bemutatni, amelyet a hajó is képvisel. Múzeum, szálláshelyek, konferenciaterem, étterem és rekreációs központ is helyet kap benne.  "A hajó egy olyan múzeum lesz, amely a saját történelmén kívül és mindenféle idealizálás nélkül az összes totalitárius rezsimet bemutatja, amelyet Rijeka megélt" – magyarázta. 
Tito híres filmsztárokat is fogadott a hajón, például Sophia Lorent és Elisabeth Taylort. A fedélzeten gyakran fontos diplomáciai tárgyalások is folytak. A Galeb Tito 1980-as haláláig az elnök úszó hivatalaként szolgált. Ez alatt több mint 18 ezer tengeri mérföldet tett meg, három földrész 18 országában kötött ki. 

Kapcsolódó cikkek