Múzeumok Majálisa Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2018. május 09. 12:58

Hetven múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből május 13-án a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A fesztivál beköltözik a múzeum épületébe, mivel a hagyományos helyszínen, a Múzeumkertben munkálatok zajlanak. A körülmények ezért idén kicsit szűkösebbek lesznek, de számos különleges programmal készülünk - mondta Varga Benedek, az MNM főigazgatója.

Az idei Múzeumok Majálisa egynapos lesz és három tematika körül forog: kapcsolódik a Családok évéhez, a Közösségek Hetéhez, valamint a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, az ICOM aktuális jelmondatához: Múzeumok hiperhálózata - Új megközelítés, új közönség.

Mint Varga Benedek kifejtette, a hiperhálózat gondolata a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, közösségi munkájára hívja fel a figyelmet. Szólt arról, hogy a kormány által meghirdetett Családok évéhez kapcsolódás tovább erősíti a Múzeumok Majálisa eddigi, szülőket, gyerekeket, nagyszülőket kiemelten megszólító hagyományát.

Múzeumok Majálisa, amikor a múzeumkert is benépesedett

Fotó: turizmus.com

Az MNM főigazgatója beszámolt arról, hogy a rendezvény alapvetően a közönség számára nyitott terekben fog zajlani, de néhány helyszín a látogatók elől egyébként elzárt területen, például a díszteremben lesz. A Múzeum-zugoly és a Lapidárium a múzeumi szakemberek és a közönség találkozásainak, szakmai előadásoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek lesz a színhelye. A Műtárgysétányon az MNM állandó kiállításaiban betűk szólítják meg a látogatókat, a Tudássétányon mindenki tesztelheti saját tudását.

Szily Marianna főszervező kitért arra, hogy a Múzeumok Majálisán résztvevő hetven múzeumból harminc az északi és a római udvaron sátrakban várja a közönséget. Az ingyenes majálison különleges tárlatvezetésekkel, gasztronómiai kóstolókkal és koncertekkel is várják az érdeklődőket. Vasárnap 11 órától a Hahó Együttes játszik a gyerekeknek, a rendezvény záróeseménye pedig a Balázs Elemér Group koncertje lesz. Részletes program a www.muzeumokmajalisa.hu-n olvasható.

Kapcsolódó cikkek