Múzeumot csinálnak a volt internálótáborból

Forrás: MTI

 2017. szeptember 05. 11:13

Félmilliárd forintos kormányzati támogatással épül múzeum, kiállítóhely és könyvtár a volt kistarcsai internálótábor területén. Várják a személyes tárgyakat, emlékeket is.

A Gulág-emlékév keretében a kormány úgy döntött, hogy támogatja Kistarcsán egy múzeum létrehozását, amelyet a volt tábor parancsnoki épületében fognak berendezni. Az épületben kap helyet a városi könyvtár is – jelentette be az egykori, közel két hektáron fekvő internálótábor helyszínén tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

A tervek szerint a beruházás a jövő év őszére készülhet el, s szeretnék, ha minél több rendhagyó történelemórát tartanának majd a múzeumban. Rétvári Bence azt mondta, hogy az épületegyüttesnek három korszakát lehet megkülönböztetni: az első, amikor a nyilasok idején megkülönböztették, a második, amikor a kommunista rendszer kiépítésének idején csúcsra járatták és a harmadik, amikor az '56-os forradalom leverése után ismét használták az épületeket.

Egyszerre több ezer embert zsúfoltak be ezekbe az épületekbe

Fotó: kistarcsaiemlekmuzeum.hu

Egyszerre több ezer embert zsúfoltak be ezekbe az épületekbe embertelen körülmények közé – idézte fel az államtitkár, aki országos felhívást is közzétett.

Kérik, hogy akinek bármilyen, a volt táborhoz köthető tárgy a birtokában van, és szívesen el is mesélné a hozzá fűződő emlékeit, illetve átadná a tárgyat az alakuló kiállítás számára, az jelezze ezt Kistarcsa önkormányzatának. A felajánlott tárgyakból és emlékekből egy külön, személyes sorsokat bemutató kiállítást rendeznek