Napelemes télikertet és vakarófát kapnak a bécsi zsiráfok

Forrás: turizmus.com

 2017. április 18. 16:53

A rotterdami állatkertből érkező Fleur és Sofie lesznek a Schönbrunni Állatkert felújított zsiráfkifutójának első lakói. Napelemes télikert, tágasabb belső- és külső kifutó, valamint speciális egészségügyi állomás áll majd a hosszúnyakúak rendelkezésére.

Mintegy hétmillió euróból újították fel és bővítették ki a bécsi állatkert zsiráfkifutóját, amelynek május 10-én lesz a hivatalos átadója. A korábbihoz képest háromszor nagyobb kül- és beltéri kifutóba két rotterdami recés zsiráf költözik majd be, akik az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének Veszélyeztetett Fajok Programja keretében érkeznek az osztrák fővárosba.

A bécsi állatkert korábbi zsiráfjai, Kimbar, Carla és Rita ugyanis egyelőre azon az átmeneti szálláson maradnak, ahova a felújítás idejére átköltöztették őket. Ennek oka, hogy a viszonylag idős, 24 éves zsiráfbikát, Kimbart már nem akarják egy újabb szállítással és helyváltoztatással stresszelni. Élete alkonyán pedig társaságként vele marad eddigi csordája, Carla és Rita.

A bécsi állatkert három zsiráfja, Kimbar, Carla és Rita az átmeneti szállásukon

Fotó: Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc

Az új zsiráfkifutó szíve egy hatalmas, fényárban úszó télikert lesz, amelynek középső tartószerkezete a szavannák egy tipikus fájára, az ernyőakáciára hasonlít. A nyitható üvegtetőre egy 237 négyzetméteres napelemet telepítenek, ezzel állítják majd elő a szükséges áramot. A 434 négyzetméteres beltéri kifutóba egy akadálymentesen megközelíthető galériát is építettek, hogy a látogatók szemtől szembe csodálhassák meg a lenyűgöző állatokat.

Az 1 170 négyzetméteres szabadtéri kifutóban egyaránt lesz füves terület és homokos rész a pihenéshez, valamint egy ágakkal teletűzdelt kőhalom, aminek az állatok nekidörgölőzhetnek. Az alternatív vakarófára azért van szükség, mert a zsiráfok imádnak vakaródzni, ezt azonban hosszú távon egyetlen bokor sem élné túl.

Az új zsiráfkifutó a vakarófákkal

Fotó: Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc

A Zsiráfparknak elnevezett, maximálisan a lakók igényeihez igazított új kifutó másik büszkesége egy speciálisan a zsiráfok orvosi ellátásához kialakított egészségügyi állomás, amellyel alig néhány állatkert rendelkezik csak Európában. A bizalmatlan, menekülésre hajlamos állatokon itt úgy végezhetik el az aktuális orvosi vizsgálatokat, pedikűrt vagy mérlegelést, hogy plusz stresszt okoznának nekik.

A Zsiráfparkhoz tartozik majd az új Kelet-Afrika Ház is, ahol törpemongúzok, páncélosgyíkfélék, tokófélék és szarvasvarjak lesznek a zsiráfok szomszédai. Sőt, utóbbiakkal még a kifutójukat is megosztják majd.

A Zsiráfpark első lakói, Sofie és Fleur

Fotó: Zoo Rotterdam / Rob Doolaard