Nő az idegenforgalmi bevétel Új-Zélandon

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 07. 14:37

A németek a legköltekezőbbek a szigetországban, az új-zélandiak viszont érdeklődnek Magyarország iránt.

Sárdi Rezső, Új-Zéland magyarországi tiszteltbeli konzulja  tájékoztatása szerint,  az idei év első felében az Új-Zélandra látogató külföldiek 9%-kal többet,  azaz 11,1 milliárd  NZD-t költöttek  2017 hasonló időszakával összevetve. Az USA-ból és Kínából érkező turisták kiadásai ebben az időszakban 11%-kal többre tehetők,  ami a legmagasabb mutató ebben a kategóriában.

Az egy főre eső költési listát a német utazók vezetik, akik  személyenként átlagosan 5.900 NZD-t adtak ki a szigetországban, ez összesen elérte az 563 millió NZD-t. Ők a többi turistánál sokkal hosszabb időt töltenek Új-Zélandon -  elsősorban kempingekben -, így tartózkodásuk arányosan nagyobb bevételt eredményez az idegenforgalmi szektornak.

Szőlőültetvény Új-Zélandon

Fotó: turizmus.com

Szabó Zoltán a wellingtoni nagykövetség külgazdasági attaséja Wellington belvárosi Rotary Club rendezvényén tartott előadást Magyarország turisztikai vonzerejéről és  a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról. A résztvevők nagy érdeklődést mutattak a magyarországi idegenforgalmi kínálat iránt.

Az ország kulturális gazdagsága, egyedülálló termálturizmusa, a jó közbiztonság, a különleges gasztronómiai kínálat és a vízummentesség a turistaként érkezőknek egy nagy vonzerőt jelent. Számos légitársaság egy átszállással üzemeltet járatokat Új-Zéland és Bécs között, így Magyarország is egyre gyakrabban szerepel az utazók listáján. A legnépszerűbbek az Emirates, a tajvani China Airlines és a Qatar Airways jártai.

A következő három évre szóló, 16,9 milliárd új-zélandi dollár (NZD) nagyságú közlekedésfejlesztési csomag részleteit jelentette be Phil Twyford közlekedési miniszter. A finanszírozás része a költségvetési tervben szereplő allokációnak, tehát nem új forrásról van szó. A programban kiemelt tétel az aucklandi tömeg­közlekedés fejlesztése (5,7 milliárd NZD), emellett az ország többi részén további 4 milliárd NZD-t szánnak szintén a tömegközlekedés javítására, az országúthálózat fejlesztésére pedig 5,7 milliárdot, amelynek fő tétele a legveszélyesebb útszakaszok korszerűsítése a súlyos balesetek számának csökkentése érdekében.

Kapcsolódó cikkek