Júniusban beindult a turizmus Horvátországban

Forrás: turizmus.com

 2020. július 07. 15:52

A határok megnyitásának köszönhetően egyre nagyobb számban érkeznek a turisták déli szomszédunkhoz. Júniusban 892 ezer turistát regisztráltak Horvátországban, akik 4,79 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.

Habár ezek a számok csupán az egyharmadát teszik ki a tavalyi év júniusában regisztrált adatoknak, a jelenlegi körülmények között ez "fantasztikus" eredmény. Mivel a turisták július beköszöntével még nagyobb számban érkeznek az országba, mind a látogatók, mind a vendégéjszakák számát tekintve dinamikus növekedés várható – tájékoztatta lapunkat a Horvát Turisztikai Közösségi budapesti irodája.

A legtöbb turista Németországból, Szlovéniából, Ausztriából és Csehországból érkezett, ugyanakkor a horvát belföldi forgalom is szépen teljesített.

A júniusi vendégéjszakák küldő országok szerinti százalékos megoszlása: Németország (32%), Szlovénia (29%), belföldi turisták (20%), Ausztria (10%), Csehország (9%). Az eltöltött vendégéjszakák száma szerint a legnépszerűbb úti célok: Rovinj, Vir, Medulin, Mali Lošinj és Umag.

Horvátországban jelenleg közel 12 ezer magyar nyaral. Közülük a legtöbben magánszálláson (50%) laknak, 16%-uk szállodában, míg 12%-uk kempingben tartózkodik. A legnépszerűbb nyaralóhelyek: Vir, Crikvenica, Rovinj, Lopar és Rab.

A magyarok egyik kedvenc üdülőhelye, Rovinj

Fotó: 123rf.com

Jelenleg a horvátországi szállodák 60% -a működik, ami az összesen 1173 hotelből 698-at jelent. A 503 kempingből 361 (72%) fogad vendégeket. További nyitások a kereslet növekedésével várhatóak.

A magánszálláshelyek  rugalmasabban tudnak működni, és számos magánház és apartman tárja ki majd kapuit a turisták előtt, amint növekvő számban érkeznek a foglalások.

Az egészség megóvása és a biztonság továbbra is kiemelt prioritás, az ország járványügyi helyzetének folyamatos, napi szintű monitorozásával és a rendszeresen frissített ajánlások megjelentetésével biztosítják, hogy a helyiek, illetve az országba látogatók minimális kockázatnak legyenek kitéve.

Horvátország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb nyaralóhelye, azon maroknyi európai országok köréből, ahol egy millió lakosra számítva a legkevesebb a regisztrált esetek száma, s ugyanakkor a mediterrán térség legbiztonságosabb országai közé is tartozik.

Június végéig nem regisztráltak az országban megfertőződött turistát, ami bizonyára annak is köszönhető, hogy minden szállás és vendéglátóhely szigorúan betartja az aktuális egészségügyi és biztonsági protokollokat.

A Horvátországba történő beutazásra és ott tartózkodásra vonatkozó legfrissebb információkért látogasson el a Croatia.hr weboldalra, illetve ha Horvátországba készül, feltétlenül töltse ki utazási adatait a https://entercroatia.mup.hr/ weboldalon a zökkenőmentes utazás és a határátlépés biztosítása érdekében.

Jelenlegi közlekedési összeköttetések:

repülővel:
közvetlen járat Budapest–Dubrovnik vonalon (LOT légitársaság)

vonattal:
Budapest–Zágráb (MÁV-HŽ)
Prága–Fiume/Felszállási lehetőség: Csorna/ (Regiojet)

busszal:
11 tengerparti település Budapestről és Siófokról (FlixBus)