Olaszország szigorít: zöld igazolványhoz kötik a szolgáltatásokat

Forrás: turizmus.com

 2021. július 27. 17:48

Az olasz kormány, hogy megelőzze a koronavírusos megbetegedések újabb hullámát, a múlt héten bejelentette, augusztustól az embereknek számos szolgáltatás és szabadidős tevékenység igénybevételéhez igazolniuk kell a védettségüket.

Az új szabályok értelmében augusztus 6-tól a stadionokba, múzeumokba, színházakba, mozikba, kiállítási központokba, uszodákba és edzőtermekbe csak "zöld igazolvány" felmutatásával lehet majd belépni, és ha beltéren szeretnénk enni, ahhoz is elengedhetetlen lesz felmutatni az igazolásunkat – írja Olaszország hivatalos koronavírus-oldala.

Az úgynevezett Green Pass, vagyis zöld igazolvány egy digitális vagy papíralapú igazolás, amely megmutatja, hogy valaki megkapta-e legalább az első koronavírus oltást, negatív lett-e a tesztje, vagy nemrég gyógyult-e ki a Covid-19-ből.

"A zöld igazolvány elengedhetetlen, ha nyitva akarjuk tartani a vállalkozásokat" – idézte Mario Draghi miniszterelnököt a Guardian.

Draghi szerint az országnak gyorsan kell cselekednie, hogy elkerülje az Egyesült Királyságban és Európa más részein – a delta variáns terjedése miatt – tapasztalható fertőzési szinteket, valamint, hogy megvédje az olasz gazdaságot. Az Olaszországban regisztrált új fertőzések száma az elmúlt héten megduplázódott, csütörtökön már elérte az 5 057-et is.

olaszorszag_123rf

A Green Pass megmutatja, hogy valaki megkapta-e legalább az első koronavírus-oltást, negatív lett-e a tesztje, vagy nemrég gyógyult-e ki a Covid-19-ből

Fotó: 123rf.com

A kormányt azonban megosztotta a kérdés, hogy milyen szigorú intézkedések szükségesek: a vonatok, a tömegközlekedés és a belföldi járatok szüneteltetésére vonatkozó javaslatokat egyelőre félretették, mivel a jobboldali Liga párt arra figyelmeztetett, hogy ez a turizmus fellendülésének is véget vetne.

Ezzel szemben a kabinet egyetértett abban, hogy a diszkóknak zárva kell maradniuk, még a zöld igazolvánnyal rendelkezők számára is.

A Green Passt a múlt hónapban vezették be Olaszországban, de eddig csak az Európai Unión belüli utazáshoz, továbbá az olaszországi idősotthonokba, vagy nagy esküvői fogadásokra való bejutáshoz volt szükséges a használata.