Pag sziget csipkekülönlegességei Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2019. január 17. 13:28

A Horvát Köztársaság nemzetközi elismerésének napja alkalmából január 15-én nyílt meg a budapesti Horvát Nagykövetség és a Hagyományok Háza által szervezett A horvát és a magyar csipke: közös örökségünk című kiállítás.

A kiállítást dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkára és dr.sc. Iva Hraste Sočo, Horvátország Kulturális Minisztériumának helyettes államtitkára nyitotta meg.

Pag város Idegenforgalmi Közössége és Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete szervezésében sor került Pag város turisztikai, gasztronómiai és kulturális kincseinek bemutatkozására is.

A fényképen dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkára, a háttérben Gordana Maržić csipkekészítő. Fotó: Kristina Goher / Hrvatski glasnik / MCC

A Hagyományok Házának szépen felújított épületében látható kiállításon a magyar csipke társaságában tekinthetjük meg a Frane Budak Pagi Csipkekészítő Egyesület és a Szent Margit bencés kolostor apácái által készített Pag-i csipkeremekeket. A különleges iparművészeti termék készítését a kiállítás megnyitóján be is mutatta Gordana Maržić csipkekészítő.

A gasztronómia bemutató alkalmával a vendégek jellegzetes Pag-szigeti finomságokat kóstolhattak meg, úgy mint a pagi sajt és a túró, illetve a štrike, padešpanji és baškotini hagyományos sütemények, a pagi travarica és bor, valamint a Pagi Sóüzem és a Pagi Sajtgyár további termékei.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely vezetője, dr.sc.Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete, Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója, valamint a diplomáciai testületek képviselői, újságírók és az utazási szakma képviselői.

Pag város képviseletében Domagoj Vičević, a városi tanács elnöke és Vesna Karavanić, Pag város Idegenforgalmi Közösségének igazgatója is megtisztelte az eseményt.