Picasso kedvenc magyar grafikusa Buenos Airesben

Forrás: turizmus.com

 2019. február 14. 14:38

Buenos Airesben, az Eduardo Sívori Múzeumban március 11-ig látható az a válogatás, ami Szalay Lajos, a világhírű magyar grafikus életművét mutatja be az argentin nagyközönségnek.

Szalay élete során olyan művészek társaságában élt és dolgozott, mint Pablo Picasso vagy John Steinbeck, alkotásai pedig a világ legkülönbözőbb szegleteiben készültek Argentínától egészen New Yorkig. Picasso egyszer a következőket mondta róla: „Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, akkor a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.”

Az argentin fővárosban rendezett nagyszabású kiállítás olyan rajzokat és illusztrációkat vonultat fel, amelyek a művész meghatározó korszakaihoz köthetők. Ilyenek például a vallási témájú alkotások, a Genezis, vagyis az Ószövetség illusztrációi vagy azok a grafikák, amelyek az 1956-os magyar forradalomhoz kapcsolódnak.

A kiállítás plakátja

Fotó: KOGART

A kiállítás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, Budapest Főváros és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ együttműködésében jött létre. Az alapítvány gyűjteménye több mint 500 Szalay-alkotást ölel fel, ezek közül 400 darab a művész San Diegó-i házából került kezelésükbe a grafikus lányának jóvoltából.