Rejtett kincsek felfedezésére hív a szlovákiai Sáros vármegye

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2024. február 24. 14:06

Csontváry Kosztka Tivadar és Szinyei-Merse Pál szülőháza, világörökségi fatemplomok kicsinyített másai, sómúzeum és várfelfedező kirándulások is szerepelnek abban a háromnapos túraajánlatban, amelyet a Slovakia Travel és a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet mutatott be az Utazás+ kiállításon.

Tavaly a 2018-as évet is meghaladó, a 2019-es rekordévet megközelítő számú magyar turista érkezett Szlovákiába: a 116 ezer elszállásolt vendég összesen 243 ezer vendégéjszakát töltött az országban, ami 36 százalékos növekedés a 2022-es évhez képest. Ez alapján a Szlovákiába látogató összes turista 5 százalékát teszik ki a magyarok, s ezzel Magyarország a 4. helyet foglalja el a küldőországok sorában – ismertette a tavalyi év eredményeit Soňa Jelinková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője az Utazás+ kiállítás szakmai napján rendezett sajtótájékoztatón.

szlovakia_utazas

A Slovakia Travel és a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet sajtótájékoztatója az Utazás kiállításon

Fotó: turizmus.com

Hozzátette, a jelenlegi adatok tükrében a 2023/2024-es téli szezon is sikeresnek ígérkezik, köszönhetően annak, hogy a magyarok körében a szlovák síterepek egyre népszerűbbek.

 

Sáros vármegye ismeretlen látnivalói egy csokorban

Míg az északkelet-szlovákiai Eperjest és Bártfát sokan ismerik, a turisztikailag éppoly jelentős Kisszebenről, Jernyéről, Héthársról vagy Sóvárról jóval kevesebben hallottak. Ezen szeretne változtatni a térség turisztikai szervezete azzal a háromnapos, három városnézést és több kirándulást magában foglaló túraajánlattal, amelyet Sáros vármegye természeti szépségeiből, történelmi-kulturális nevezetességeiből állítottak össze elsősorban a magyarországi látogatóknak.A program sajtóbemutatóján elhangzott, hogy a túraterv szerint az érdeklődők egyénileg, vonattal érkeznek Hidasnémetibe, ahol busz vár rájuk. Elsőként Kassa nevezetességeivel ismerkednek, majd a tótsóvári sóbányát tekintik meg, ahol a 16. században kezdték iparszerűen bányászni a kősót. Később új technológiát vezettek be a sólé feldolgozására, ezt az eljárást egészen 1970-ig alkalmazták. Ma az üzem ipari műemlék és múzeum, amely a sófeldolgozás 18. századvégi technológiáját mutatja be.

Ezt követően a résztvevők háromórás városnézésen ismerhetik meg az egykori vármegyeközpont, Eperjes látnivalóit, köztük a reneszánsz épületek sorát vagy az evangélikus kollégiumot, ahol Kossuth Lajos is tanult. A harmadik városnéző program pedig Kisszebenbe, Csontváry Kosztka Tivadar szülővárosába kalauzolja el az utazókat, akik többek között meglátogathatják a reneszánsz piarista iskolát, a Szent Miklós-társkatedrálist, a haranglábat, a Napút festője emléktábláját és a boltot, ahol az Üzlet a korzón című Oscar-díjas csehszlovák filmet forgatták.

szlovakia_utazas

Kisszebenben forgatták az Üzlet a korzón című Oscar-díjas csehszlovák filmet

Fotó: turizmus.com

A háromnapos túra további állomásai között találjuk a sztankahermányi Péchy-kastélyt, Roskoványnál a Kárpát-medence első 1848/49-es emlékművét, Héthárson a 14. századi gótikus templomot, a helyreállítás alatt álló Tarkő várát, amit a Berzeviczyek építettek a Lengyelország felé vezető kereskedelmi út védelmére, a sgrafittókkal díszített fricsi reneszánsz kastélyt vagy Palocsán a Horváth-Palocsay család várát, ahonnan gyönyörű a kilátás a Poprád folyó kanyargó völgyére.

Szintén érdekesség a litinyei mini falumúzeum, ahol szlovákiai, kárpátaljai és délkelet-lengyelországi görögkatolikus fatemplomok kicsinyített mását gyűjtötték össze. A vállalkozó kedvűek innen egyórás gyalogtúrával érhetik el Hőnig várát.

Kevesen tudják, hogy a plein air festészet magyar úttörője, Szinyei Merse Pál is ezen a vidéken született: a túra résztvevői a család felújított jernyei kastélyában megtekinthetik a híres festmények lézermásolatait, amelyek megtévesztésig hasonlítanak az eredeti alkotásokra. Az utolsó napon a program érinti a látványos Lacsnói-kanyont és a 14. századi singléri templomot, majd rövid gyalogtúra után Sósújfalu mellett, a Soós család romváránál, Sóvárnál zárul, ahonnan megkapó panoráma nyílik a környékre és a nagysárosi várra.

Sáros vármegye látnivalóit korábban ebben a cikkünkben mutattuk be személyes élményeink alapján.