Szlovákia legészakibb vidékén, Kiszucán a természet az úr

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. december 19. 14:16

A hegyes-völgyes, természeti látnivalókban gazdag Kiszuca egész évben rengeteg élményt kínál az aktív kikapcsolódásra. A budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet idei utolsó rendezvényén a Zsolna megyéhez tartozó határmenti térség egyedi turisztikai és gasztronómiai kínálatából kaptunk ízelítőt.

Az idei év első kilenc hónapjának adatai alapján Zsolna megye lett Szlovákia leglátogatottabb turisztikai régiója: összesen 1 millió 50 ezer vendéget fogadtak, köztük 345 ezer külföldit, és ezzel látogatószámban Pozsonyt is megelőzték. A legtöbb vendég Csehországból érkezett, őket a lengyelek követik, a magyarok pedig idén felzárkóztak a harmadik helyre a korábbi ötödikről ­– mondta el a rendezvényen Iveta Chabadová, a zsolnai regionális turisztikai szervezet igazgatója.

A kulturális kincsekben bővelkedő Zsolnában 13 várat fedezhetünk fel, közülük a legnépszerűbb a Thurzók reneszánsz sasfészke, az Árvaváralján magasodó Árva vára, de Budatin, Sztercsény vagy Zsolnalitva ősi falait is évről évre többen keresik fel.

A tájegység gazdag népi építészeti emlékekben, több szabadtéri néprajzi múzeum is bemutatja a vidék egykori paraszti lakosságának életét. A látnivalók közül kiemelkedik a szép számmal fennmaradt szakrális épületek sora – többek között a világörökség részeként jegyzett, 15. századi gótikus fatemplom Turdosson vagy a szintén az UNESCO listáján szereplő, 17. században épült lestini evangélikus fatemplom.

A három ország határán található térség bővelkedik természeti látnivalókban

Fotó: turizmus.com/Szerdahelyi Krisztina

Ma már turisztikai attrakció, de a helyi tutajosok ősi mesterségét idézi a tutajozás a környék sebes vizein, a Vágon és mellékfolyóján, az Árván. Szintén védett ősi mesterség a vándordrótosoké, ezen a területen a drótosok munkája különösen magas művészi színvonalat ért el, a fennmaradt emlékeket a Budatin várában berendezett drótosmúzeumban láthatjuk.

Iveta Chabadová kiemelte, hogy Zsolna megyében aktív turisztikai attrakciókból is bőséges a kínálat. Szlovákia kilenc nemzeti parkjából négy itt található, és az ország összes turistaösvényének és kerékpárútjának negyedét is ezen a vidéken jelölték ki: a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően több mint 3000 kilométernyi turistaút és nagyjából ugyanennyi kerékpárút várja az aktív turistákat.

Az extrém sportok kedvelői a vadvízi evezésre alkalmas folyószakaszok, mountain bike terepek, via ferrata útvonalak, télen pedig a síterepek gazdag kínálatából válogathatnak. A legértékesebb természeti kincsek a Kis-Fátra Nemzeti Parkban, a Kiszucai- és a Sztrázsói-hegység védett területein találhatók.

A Történelmi Erdei Csúcsfordítós Üzemű Vasút műszaki ritkaságnak számít

Fotó: turizmus.com/Szerdahelyi Krisztina

Kiszuca, a kirándulók paradicsoma

A Csehország, Lengyelország és Szlovákia határán fekvő Kiszucát az elmúlt évtizedekben az őslakosok nagy része elhagyta, és az utóbbi időben főként jobb módú, nyugalmat kereső családok települtek be az egykor szegény vidékre. Rendbe hozták a házakat, a településeket, és ezzel hozzájárultak a térség gyorsan fejlődő turizmusához – mondta a zsolnai regionális turisztikai szervezet igazgatója.

A hegyes-völgyes, ritkán lakott, természeti látnivalókban bővelkedő tájegység főként az aktív turistákat vonzza. A Kiszucai-Beszkideket számtalan, egész évben járható turistaösvény és jelzett, kiépített kerékpárút szeli át. Földtani különlegességnek számítanak a kiszucai kőgolyók, amelyek eredetére még mindig nem sikerült fényt deríteni. A túrázók egyik kedvelt célpontja a hármashatár, amely Szlovákia felől gyalog vagy biciklivel is megközelíthető.

Mivel ez Szlovákia leghidegebb tájegysége, télen remek hóviszonyokra számíthatnak a télisportok kedvelői. Itt alakították ki a Beszkidek–Jávornik-hegység sífutó-főútvonalat is, a jól karbantartott, több mint 50 kilométer hosszú útvonal mentén kilátókat és a természetben elhelyezett képzőművészeti alkotásokat is találunk.

Kiszuca népszerű látnivalója a Vichilovkában található Kiszucai Falumúzeum, ahol a környék népi építészetének értékes elemeit gyűjtötték egybe. Külön élmény, hogy a múzeumnál felszállhatunk a Történelmi Erdei Csúcsfordítós Üzemű Vasút szerelvényére. A műszaki ritkaságnak számító vasútvonal egy részét felújították, így a látogatók mintegy nyolc kilométeren át élvezhetik a különleges erdei vonatozást.

Ugyancsak kuriózum Szlovákia egyetlen csillagászati órája Óbesztercén. A szlovák Orlojnak nevezett építmény egyben az ország legnagyobb fából készült szobra, amely egy ülő Madonnát formáz. A 2009-ben elkészült építmény szíve az asztrolábium, amelyről különféle csillagászati adatokat olvashatunk le.

A "szlovák Orloj", Szlovákia egyetlen csillagászati órája Óbesztercén

Fotó: turizmus.com/Szerdahelyi Krisztina

A kiszucei kőolajforrás és a Hársfácskák

Szlovákiában 2023-ban a kiszucai Korňa települést választották az év legszebb falvának. Ennek apropóján a Szlovák Turisztikai Hivatal rendezvényére eljött Korňa polgármestere, Marianna Bebčáková, aki elmondta, hogy településük a hagyományos méhészkedés mellett természetes felszíni kőolajforrásáról is híres: a Kornyavölgy zöld rétjén található európai különlegesség ma már védett természeti emlék.

Zárásként a Lipovienka, azaz a Hársfácska gyermek népi együttes tagjai kiszucai népzenével hangolták a közönséget a hagyományos helyi ételek – túrós fogások, kásák, pástétomok, káposztás ételek, gyümölccsel készült édességek – kóstolójára.