Rekordrészvétel a vizes világbajnokságon

Forrás: turizmus.com

 2017. július 14. 15:42

Rekordnak számít, hogy több mint 200 ország versenyzői vesznek részt a pénteken kezdődő magyarországi 17. FINA vizes világbajnokságon. Nemcsak a versenyhelyszíneken, hanem az e célra kialakított szurkolói zónákban is lehet majd szurkolni.

A július 30-ig tartó vb-re 2400 versenyző és 1600 akkreditált kísérő érkezik, míg az augusztus 7. és 20. között sorra kerülő masters vb-re 12 ezer nevezés futott be – tájékoztatott Borsa Miklós, a Bp2017 Nonprofit Kft. szóvivője a péntek délelőtti sajtótájékoztatón.

A vb-nek két, ingyenesen megtekinthető megnyitója lesz, az egyik pénteken 21 órától Budapesten, a Hotel Intercontinental előtti pesti Duna parton, a másik szombaton délelőtt Balatonfüreden. Július 30-án a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő záróünnepség is ingyenes lesz, de aki szeretne elmenni az eseményre, annak előtte regisztrálnia kell.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a világbajnokság alatt minden belépő szigorú biztonsági ellenőrzésen esik majd át, és azt is megemlítette, hogy a helyszínekre professzionális – levehető objektívvel rendelkező – fényképezőgépeket, valamint videokamerákat tilos lesz bevinni. Ugyancsak nem engedik be a lelátóra az A3 méretűnél nagyobb csomagokat sem. Hátizsákot be lehet vinni, de nagyobb sporttáskát például már nem – mondta.

A görög Evangelia Platanioti a szinkronúszás egyéni technikai selejtezőjében a Városligetben

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy nemcsak a vb versenyhelyszínein, hanem a két budapesti és egy balatonfüredi szurkolói zónában is lehet drukkolni a magyar sportolóknak. A Margitszigeti Atlétikai Centrumban egészen augusztus 20-ig színes programokkal, gasztronómiai egységekkel és vásárlási lehetőségekkel várnak mindenkit.

A sajtótájékoztatón bemutatták a vizes vb imázsfilmjében szereplő vízi állatokat, amelyek köztéri szobrok formájában a világbajnokság helyszínein is láthatók. Szőke Gábor Miklós alkotásai a hat sportághoz kapcsolódnak, így a polip a vízilabdát, a cápa az úszást, a kékbálna a nyíltvízi úszást, a delfin a műugrást, az orka az óriás-toronyugrást, egy formációba rendezett halraj pedig a szinkronúszást szimbolizálja.

Újságírói kérdésre a szóvivő közölte, hogy az óriás-toronyugrásnak otthont adó Batthyány téri helyszín teljes egészében július 23-ára, az edzések első napjára lesz kész, de ott már csak a kiegészítő létesítmények, többek között a médiafalu és a lelátó kialakítása van hátra. Hozzáfűzte: mivel a masters világbajnokság programjában az óriás-toronyugrás nem szerepel, ezért a torony felépítményét július 30. után elkezdik bontani, az alapja viszont megmarad, hogy szükség esetén később, például a 2020-as Európa-bajnokság során is használni tudják.