Rendezvénysorozattal ünnepli a főváros Budapest 150. születésnapját

Forrás: turizmus.com

 2022. november 17. 14:54

A Fővárosi Önkormányzat másfél éven át tartó ünnepi rendezvénysorozatra készül a jeles alkalomból, mely a mai napon veszi kezdetét.

Karácsony Gergely főpolgármester a rendezvénysorozatot bemutató sajtóreggelin kiemelte: „Jövőre Budapest 150. születésnapját ünnepeljük, csakhogy ez a város nem másfél évszázados. Ha Aquincum romjainál állunk, kétezer év múltja tekint ránk. Ha a Kopaszi-gátnál, pár évtizedé. A 150. évforduló nem az alapításról, hanem az egyesítésről szól. Hogy másfél évszázada lakjuk már be ezt a helyet a különbözőségeinkkel együtt. Budapest az ellentétek városa. Az elmúlt másfél évszázad tapasztalataiból tudjuk, hogy a város akkor sikeres, ha ezek az ellentétek nem kioltják, hanem kiegészítik egymást".

November 17-én ismét klasszikus, de nem komoly koncertekkel telik meg a főváros: a nemrég Az év zenekarának választott Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi újra Budapest legkedveltebb bárjaiban és kávézóiban lépnek fel a Zene Éjszakáján.

Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója a november 18-ra szervezett programokat ajánlotta.

„A fővárosi mozik izgalmas, új arcukat mutatják meg a Budapest Brand által szervezett Boldog szülinapot, Budapest! minifesztiválon. A Művész, a Corvin, a Puskin, a Tabán és a Toldi a fővárosi művészeti élet kultikus helyszínei, itt az alkalom, hogy újra felfedezzük azokat. Stand-up est, impró színház, filmpremier, koncertek - főszerepben a születésnapos Budapesttel. Érdemes lesz a közösségi közlekedést választani a mozik eléréséhez, hiszen ezen az estén, a 6-os villamos vonalán - 18 és 22 óra között - születésnapi bulivillamos közlekedik majd. Az utazóközönséget egymást váltó DJ-szettek és igazi színes bulihangulat várja; a friss elektronikus hangzásról Tolo & Falcao (LavaLava) gondoskodik" – mondta el Faix Csaba.

A Corvin moziban felhőtlen nevetés vár minden érdeklődőt: a Comedy Central kifejezetten erre az alkalomra hívta össze a stand-up nagymestereit, többek között Litkai Gergelyt, Csenki Attilát, Ács Fruzsinát és Szupkay Viktort, hogy osszák meg legviccesebb történeteiket Budapestről, a fővárosi életről. Emellett koncertekkel és klasszikus mozis programmal is készülnek a szervezők, zenél a Mayberian Oldschool és a Budabeats, a Budapest Retró vetítése pedig visszarepít a főváros korábbi évtizedeibe.

A Toldiban premier előtt láthatják a nézők a Larry című filmet, Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmjét, Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A rap-karrierbe kezdő vidéki fiú, Ádám története nemcsak a filmvásznon, de élőben is megelevenedik: aznap kerül sor a Budapest Open Mic freestyle rapverseny országos döntőjére is.

A Puskin moziban a Momentán Társulat dolgozza fel Budapest történeteit - és közhelyeit - nem mindennapi improvizációs játékával. A Művészben a budapesti zenei szcéna elevenedik meg a BP Underground filmjein, elektronikus zenére és hardcore/punk vetítésre készülhetnek az érdeklődők. A Tabán moziban a Fortepan csapata idézi fel Budapest múltját fotók és beszélgetések formájában. További információk és részletek a rendezvénysorozat hivatalos honlapján találhatók: boldogszulinapotbudapest.hu

Már idén elkezdődik a jövőre 150 éves Budapest ünneplése

Fotó: Facebook / enbudapestem

Budapest Nagyregény

A következő másfél év egyik meghatározó fővárosi kulturális projektje, a Könyvfőváros program keretében megvalósuló Budapest Nagyregény. "Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet!" – ezzel, a felhívásnak is alkalmas Esterházy Péter idézettel mutatkozott be a Budapest Nagyregény a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szakmai közönségének.

Most a Budapest Brand és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös alkotásra hívja a főváros lakóit. Mindenkinek van egy, a fővároshoz kapcsolódó személyes vagy családi története - ezeket gyűjtik össze és osztják meg változatos formákban.

A beérkezett történeteket szerkesztőbizottság válogatja, majd 23 kortárs író használja fel, inspirációforrásként az egyes kerületek fejezeteiből álló Budapest Nagyregény megalkotásához. Olyan írók vesznek részt a közös alkotásban, mint Cserna-Szabó András, Dragomán György, Mán-Várhegyi Réka és Tompa Andrea. A legfeljebb 4000 karakter hosszú, egy kerület, városrész tereihez, épületeihez, személyiségeihez vagy eseményeihez jól beazonosíthatóan kapcsolódó történeteket 2023. január 31-ig online, a www.budapestkonyvfovaros.hu/page/nagyregeny honlapon lehet beküldeni.

Születésnapos budapestieket is ünnepel a város. Mit kívánsz, Budapest? címmel a Budapest Brand 12 budapesti lakost ajándékoz meg, személyre szóló, Budapesthez kapcsolódó városélménnyel. A szervezők 2023. márciusa és 2024. februárja között havonta egy, az adott hónapban születésnapját ünneplő városlakó kívánságát teljesítik. A szervezők várják a minél izgalmasabb, kreatív és igazán budapesti ötleteket. Jelentkezni november 17. és december 31. között online, a www.budapestiszulinap.hu weboldalon lehet.

 

Budapest 150 Torta

Az ünnepi eseménysorozat részeként februárban a Magyar Cukrász Ipartestülettel és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal együttműködve különleges tortapályázatot hirdet a Budapest Brand nZrt. Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. A városrészeket jelképező, meghatározott alapanyagcsoportokból összeállításra kerülő Budapest 150 Torta hozzávalóiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli, ezzel hidat alkotva a múlt és jövő között. A pályázat nyertes tortáját először jövőre, 2023. november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség, a Budapest 150 Torta ünnepélyes keretek között, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján kerül felvágásra.

Budapest Maraton

Budapest egyesítésének 150. évfordulóját számos sportprogrammal ünnepli a főváros, ezek közül kiemelkedik a 38. SPAR BUDAPEST Maraton Fesztivállal partnerségben (2023. október 14-15-én) zajló 2 napos budapesti futóünnep, amit a főváros a Budapest Sportiroda (BSI) együttműködésével szervez. A nemzetközi és hazai futóközösségek naptárjában is előkelő helyet elfoglaló futóesemény az ünnepi évben különleges történelmi helyszíneket érintő útvonalon várja a nevezőket, a családi és váltó-futásra, illetve a megszokott 30 kilométeres és teljes maratoni távra.