Rodosz a fenntartható nyaralóhelyek mintaképévé szeretne válni

Forrás: turizmus.com

 2022. január 25. 14:12

Az Égei-tengeri sziget fenntarthatósági mintaprojektek megvalósításával csökkentené az ökológiai lábnyomát, amivel példaként szolgálna más nyaralóhelyek előtt is.

A görög Dél-Égei-szigetek régió a TUI Group és a TUI Care Alapítvány támogatásával olyan projektek megvalósításába kezd, amelyek révén Rodosz „nemzetközi világítótoronnyá” válhat a nyaralóhelyek fenntartható fejlődésének területén – írja a reisevor9.de.

Az erre a célra létrehozott Cooperation-Laboratory Rhodes, röviden Co-Lab „a fenntartható turizmus laborjaként”, kísérleti projektek megvalósításával szeretné csökkenteni a sziget ökológiai lábnyomát. George Chatzimarkos, a Dél-Égei-szigetek régió kormányzója és Fritz Joussen, a TUI vezérigazgatója egy találkozó után – amelyen Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök is részt vett – azt nyilatkozták, hogy terveik között egyebek mellett az energia-, víz- és  hulladékgazdálkodásra és a modern mobilitásra vonatkozó koncepciók kidolgozása, valamint az alkalmazottak átfogó iskolázása szerepel.

A Szent Pál-öböl Rodoszon

Fotó: 123rf.com

A Co-Lab a helyi turisztikai szolgáltatókkal és nemzetközi partnerekkel együtt dolgoz majd ki konkrét megoldásokat, illetve valósítja meg ezeket. Berendeznek a szigeten egy nemzetközi szakértői műhelyt is.

A cikk szerint egy konkrét, a sziget vízgazdálkodását és hulladék-újrahasznosítását érintő projekt már el is indult. A több mint 100 millió eurós projektet Görögország részben az EU újjáépítési alapjából finanszírozza.