Görögországban a hét hónapnál nem régebbi oltási igazolást fogadják el februártól

Forrás: turizmus.com

 2022. január 11. 09:15

A görög egészségügyi miniszter bejelentése szerint február 1-jétől mindenki oltatlannak számít, aki nem vette fel a harmadik oltást.

Görögország a koronavírus omikron variánsa elleni küzdelemben a harmadik oltásra helyezi a hangsúlyt. Thanos Plevris egészségügyi miniszter vasárnap bejelentette, hogy a két oltással rendelkezők oltási igazolványának érvényessége hét hónap után lejár. Hasonló szabály a 60 éven felüliekre vonatkozóan már december közepe óta érvényben van Görögországban, ezt terjesztik ki minden felnőttre február 1-jétől – írja az rnd.de.

Ennek az utazókra is lesznek kihatásai. Beutazni ugyan nem egészen kilenc hónappal korábban kiállított oltási igazolványokkal is be lehet majd az országba az uniós szabályok értelmében, de az országon belül az ott élőkhöz hasonlóan azok a beutazók is oltatlannak számítanak majd, akik több mint hét hónapja kapták meg a második oltást, de a harmadikat még nem vették fel.

Ez korlátozásokat jelent majd számukra, például a vendéglátóhelyeken. Az éttermekbe, bárokba, mozikba, múzeumokba, klubokba és sportlétesítményekbe történő belépéshez ugyanis érvényes oltási igazolásra vagy a gyógyultság 90 napnál nem régebbi igazolására van szükség. Az igazolásnak mobilapplikáción keresztül kell elérhetőnek lennie, vagy ha ki van nyomtatva, szerepelnie kell rajta a QR-kódnak.

A görög egészségügyi minisztérium adatai szerint az ország teljes lakosságának 67,3 százaléka kapott két oltást. Ez az arány valamivel alacsonyabb, mint a 69,1 százalékos EU-átlag. A kétszer oltottak 82 százaléka kapta meg már a harmadik adagot is, az új rendelettel azokat szeretnék az oltópontokba csábítani, akik ezt eddig még nem vették fel.

Februártól csak hét hónapnál nem régebbi oltási igazolással lehet étterembe és múzeumba menni Görögországban

Fotó: 123rf.com

Az omikron variáns december közepe óta szélsebesen terjed Görögországban. A hétnapi fertőzésgyakoriság az elmúlt három hétben 299-ről 2393-ra nőtt, tehát megnyolcszorozódott, az új fertőzések mintegy 90 százaléka az omikron számlájára írható.

A gyorsan növekvő fertőzési számok miatt a görög kormány vizsgálja az oltási kötelezettség kiterjesztését az ötvenes korosztályra. A 60 éven felüliek számára már kötelező az oltás, az oltást nem vállaló időseknek január 16-tól havonta 100 eurós bírságot kell fizetniük. A korosztály képviselőinek jelenleg 88,3 százaléka van beoltva.