Róma főpolgármestere idén már nem számít külföldi turistára

Forrás: MTI

 2020. április 03. 16:58

Az olasz fővárost eddig jórészt sikerült megvédeni az új koronavírus-fertőzés terjedésével szemben, de a teljesen megüresedett Róma látványára még a második világháborút megélt lakosok sem emlékeznek.

A római főpolgármester, Virginia Raggi tragikus szerencsének nevezte, hogy a járvány Olaszországban először az északi tartományokban jelent meg. Így Rómának volt elég ideje felkészülni, azonnal bevezetni a szigorú óvintézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a hárommilliós nagyvárosban a diagnosztizált fertőzöttek számát most valamivel több mint ezerre teszik, miközben a gócpontként ismert 1,3 milliós Milánóban már elérte a tízezret.

Virginia Raggi hangsúyozta, hogy szoros kapcsolatban áll több európai főváros polgármesterével, köztük a járvány által térdre kényszerített Madrid első emberével.

„Ha Rómában kezdődött volna el a járvány olaszországi terjedése, mi is beleroppantunk volna” – ismerte el.

Virginia Raggi elmondta, az olasz főváros az elsők között volt, amely lezárta a fertőzés kiemelt célpontjainak számító idősotthonokat, valamint a hajléktalanszállásokat és a romatáborokat; lakóiknak szükség szerint a polgári védelem nyújt segítséget.

Fertőtlenítették az üresen álló oktatási intézményeket, pályaudvarokat, tömegközlekedési eszközöket, megállókat és a több mint ötezer kilométer hosszú római úthálózatot, valamint a több mint 60 ezer utcai hulladéktárolót is.

Az olasz főváros forgalma 90 százalékkal csökkent: Róma utcái teljesen üresek, szellemváros lett.

Róma: Forum Romanum – idén már nem látogatja külföldi turista?

Fotó: 123rf.com

Virginia Raggi beszélt arról is, hogy Róma finanszírozza, hogy az egészségügyi dolgozók kedvezménnyel használhassák a közösségi autószolgáltatás járműveit, feloldották a forgalomkorlátozást a belvárosban, eltörölték a városközpontban a parkolási díjat.

A főpolgármester kiemelte, hogy Róma bevételének 60 százalékát a turizmus adja. A korábban évente mintegy 30 millió olasz és külföldi turistát fogadó főváros idegenforgalma januártól már 20 milliárd eurót veszített. A külföldit turisták visszatértét még nagyon távoli lehetőségnek nevezte.

„Úgy számolunk, hogy az idén nem fognak külföldiek érkezni, és talán olaszok sem más városokból, ezért a Rómán belüli turizmus serkentésével igyekszünk majd újraindulni” – hangoztatta.

Nehéznek tartotta megjósolni a jelenlegi óvintézkedések enyhítésének dátumát is. Egyetértett a milánói polgármester azon korábbi kijelentésével, miszerint a mindennapi élethez való visszatérés lassú és fokozatos lesz.

A járványhelyzet egyetlen előnyének a római utcákat korábban örökösen ellepő szeméthegyek eltűnését nevezte, valamint a bűnözés visszaesését.

Virginia Raggi elmondta, a Forum Romanumra néző főpolgármesteri hivatala balkonjáról hatalmas, szivárványszínű zászló lobog, Minden jóra fordul! – felirattal, ahogyan Róma és Olaszország számos más ablakából.

Kapcsolódó cikkek