Sátoraljaújhelyi lett az év legjobb múzeuma

Forrás: MTI

 2017. május 22. 13:19

Az év múzeuma a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma lett, Az év kiállítása pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 című időszaki kiállítása.

Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat hagyományosan a Múzeumok Majálisán március 20-án, Budapesten adták át.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület indoklása szerint Az év múzeuma 2016 díjat a múzeumi munkában felmutatott stratégiai alapú, átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás támogatásában és a régió turisztikai vonzerejének erősítésében elért eredményeiért érdemelte ki a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma.

Fotó: kazinczymuzeum.hu

A Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 című időszaki kiállítása az indoklás szerint rendkívül gazdag kommunikációs készlettel tette befogadhatóvá és avatta időtállóvá Simándy József (1916-1997) operaénekes életművét. A kiállítás tavaly volt látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Az év múzeuma 2016 elismerésért öt intézmény szállt versenybe. Elismerő oklevélben részesült a dunaújvárosi Intercisa Múzeum, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tokaji Múzeum. Különdíjat kapott a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a fiatalok bevonásával elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéséért.

Az év kiállítása 2016 díjra tizenhat tárlat nevezett. Elismerő oklevélben részesült: az egri Dobó István Vármúzeum "Lőporfüst kövek között" – kazamata-kiállítása,  a Magyar Természettudományi Múzeum Igéző virágok szemlélésében – Haynald Lajos hagyatéka című időszaki tárlata, a Paksi Városi Múzeum Paksi metszet című helytörténeti kiállítása, a Pesterzsébeti Múzeum Doktor úr kérem... című kiállítása, valamint a Tatabányai Múzeum Metamorfózis – ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című kiállítása. Különdíjat kapott a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma  #moszkvater - A Széll Kálmán tér története című időszaki kiállítása, amely a média és nagyközönség bevonásával interaktív módon örökítette meg az ikonikus városi tér társadalmi szerepét.

Kapcsolódó cikkek