Ritka állatokkal és új látványossággal bővült a Nyíregyházi Állatpark

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. december 27. 10:41

A mintegy kétszáz kisállat mellett három afrikai fehér oroszlán és ritka macskaféle is született idén a Nyíregyházi Állatparkban, amely mintegy 400 ezer látogatót fogadott a koronavírus-járvány ellenére.

A tavaszi lezárásokat leszámítva sikeres volt a 2020-as év az állatpark számára, a május elejei nyitás után fokozatosan erősödött a vendéglétszám és a nyarat már igazi nagyüzemben dolgozta végig a park 150 munkatársa – értékelte az évet Gajdos László.

Az állatpark igazgatója kifejtette, míg a 2019-es rekordévben mintegy 600 ezer látogatót fogadtak, addig idén ez a szám a 400 ezret közelítette, a kiesés pedig körülbelül 500 millió forinttal csökkentette a park költségvetését.

Részben spórolással, a munkák átszervezésével, az ősszel realizált kormányzati segítséggel, valamint a tulajdonos önkormányzatra támaszkodva azonban talpon tudott maradni Kelet-Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciója. Az érdeklődést jól jelzi, hogy a 35 hektáros park három szállodája folyamatosan telt házzal működött, amíg fogadhatott vendégeket.

Karácsonyi díszdobozba rejtett napi húsadagját bontja ki egy nőstény afrikai oroszlán a Nyíregyházi Állatparkban

Fotó: MTI / Balázs Attila

Az ötezer állatot bemutató látványosságban 2020-ban született mintegy kétszáz kisállat nagy részét más állatkertekbe helyezték át, de a szakemberek különleges állatok szaporulatának is örülhettek: a fehér oroszlánok három utóda mellett a világ egyik legritkább macskaféléje, a Dél-Amerikában őshonos Geoffroy-macska is kölyköt nevelt. A csereprogram keretében érkezett tukánok, váza papagájok, molukken kakadu és Grevy-zebra mellett „visszatalált” Svájcból Magyarországra Jack, az afrikai elefántbika, aki Nyíregyházán két utódot nemzett már, és nagyon gyorsan ismét egymásra találtak Kwanzával, kedvenc nőstényével.

A szakemberek által legjobban várt esemény a Nyíregyházán született európai bölénytehén vadonba történő visszatelepítése volt. Az állat az egyik nemzetközi szervezet által koordinált program segítségével egy bulgáriai rezervátumban talált új otthonra – ismertette az igazgató.

A nemzetközi kapcsolatokat említve Gajdos László elmondta, egy pályázat segítségével erősödhet a turisták cseréje Nyíregyháza és Kassa között, a határ menti állatkerti együttműködés keretében pedig borjúfókákat adományoztak a szerbiai Palics állatkertjének, amelyeket hamarosan oroszlánok követnek a horvátországi Eszékre, Nagyvárad pedig szibériai tigrist vár Nyíregyházától.

A szakember megjegyezte, karácsonyi ajándékként elkészült a Nyíregyházi állatpark új látványossága, az India-ház, amelyet a tavaszi nyitáskor szeretnének bemutatni a nagyközönségnek.

Korábban megírtuk, a teknős- és szirtcápa-látványosságot, valamint egy élethű tengervizes medencét és mangrovemocsarat magában foglaló India-ház India, illetve Délkelet-Ázsia élővilágát mutatja majd be a látogatóknak. Az ide belépőket az óceán tengerparti tájképe fogadja, az egzotikus medencékben feketefoltú szirtcápák úszkálnak majd.