Sopron Győrrel vagy ellene?

Forrás: turizmus.com

 2017. május 03. 21:19

Ha megépül az 1.200 férőhelyes konferenciaközpont Sopronban, nem teremt-e erős konkurenciát Győrnek? – tette fel a kérdést az egyik résztvevő, a VI. Országimázs Konferencián, május 3-án, Győrben, a Széchenyi István Egyetem konferenciatermében.

A hűség városa és a megyeszékhely ki tudja mióta tartó turisztikai rivalizálásának talán, éppen az vethet véget, hogy a kormány kiemelt fejlesztési térségnek deklarálta a Sopron-Fertőtáj régiót, s ezáltal olyan kapacitások és olyan kínálat jöhet létre, hogy a két, Győr-Moson-Sopron megyei város turizmusa együtt indul soha nem látott fejlődésnek. Sőt, a kiemelt térség magával húzhatja a megye többi, a kormányzati fejlesztési területen kívül eső, ám turisztikailag izgalmas települését, például Mosonmagyaróvárt. Ezt a pozitív szcenáriót vázolták fel az Antall József Tudásközpont által szervezett tanácskozás résztvevői.

Az Országimázs Konferencia „Fókuszban Győr-Moson-Sopron megye" tematikájú panelbeszélgetésébe meghívott előadók nem függetleníthették magukat attól a körülménytől, hogy a kormány képviseletében eljáró Magyar Turisztikai Ügynökség egyértelművé tette: a turisztikai fejlesztési térségek mostantól nem veszik figyelembe a közigazgatási határokat, hanem a vendégek számára természetesen értelmezhető desztinációkhoz igazodnak. Nem is tették, nem is tehették, hiszen, arról még nem született kormányrendelet, hogy az állami fejlesztések üzemeltetésében, valamint marketingjében milyen szerep juthat a helyi és / vagy megyei önkormányzatoknak. Azt sem tudhatják még az önkormányzatok, hogy miként működhetnek együtt a kiemelt turisztikai fejlesztéseket menedzselő, erre a célra létrehozott, állami részvénytársaságokkal.

Hamarosan sok minden kiderülhet. Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turizmus Ügynökség közelmúltban kinevezett marketing-kommunikációs vezérigazgató helyettese, nyitó előadásában elmondta többek között, hogy az MTÜ országjáró roadshow-ra indul, amelyet, mintegy három hét múlva Sopronban kezd. Bánhegyi Zsófia elmondta azt is, hogy őszre terveznek egy olyan konferenciát, amelyen a turisztikai szakma képviselőinek részletesen bemutatják majd a nemzeti fejlesztési és marketing szervezet stratégiáját.

A délelőtti panelbeszélgetésen
Darabos Ferenc Győr-Moson- Sopron megye a turisztikai értékek sokszínű tárháza, értékalapú térségi imázsfejlesztés címmel,
Pető Péter
Hungarikumok és nemzeti értékek Győr-Moson- Sopron megye turizmusában címmel,
Barcza Attila A Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térség imázsfejlesztési lehetőségei címmel,
Csiszár Péter pedig
Mosonmagyaróvár a Szigetköz Kapuja, kultúra és értékközvetítés a mosonmagyaróvári térségben címmel tartott prezentációt.

A VI. Országimázs Konferencia délután „A turisztikai kínálat alakítása, mint a győri imázsteremtés eszköze" című panelbeszélgetéssel folytatódott.

Koller Krisztián (HAMEPOCSO) felvételein:

Happ Éva, a Széchenyi István Egyetem turizmus tanszékének vezetője

Bánhegyi Zsófia, az MTÜ marketing-kommunikációs vezérigazgató-helyettese

A Győr-Moson-Sopron megyei panelbeszélgetés résztvevői, balról jobbra: Pető Péter, a Győr-Moson- Sopron megyei Közgyűlés alelnöke, a Megyei Értéktár elnöke; Darabos Ferenc, a Széchenyi István egyetem turizmus tanszékének docense; Barcza Attila, Sopron város Önkormányzata Ifjúsági, Turisztikai és Sport Bizottságának elnöke; Csiszár Péter, a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ igazgatója.

Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója a hallgatóság első sorában, balról a második