Tavaszi élmények a Nyugat-Balatoni régióban

Szerző: Nagy Katalin

 2014. május 13. 16:33

A Nyugat-Balatoni Nonprofit Kft. által szervezett május 9-10-i tanulmányút során szakmai újságírók is bepillanthattak Hévíz, Keszthely, Vonyarcvashegy, Badacsony és Szigliget turisztikai kínálatába.

A vendégeket Horváth Orsolya, a Hévíz TDM Egyesület elnöke köszöntötte Hévízen. A túra aktív programokkal vette kezdetét, a társaság egyik része a Tourinform irodánál gyülekezett és rövid oktatást követően nekivágott Segway túrának, mely a tavat körülölelő erdőn át vezetett.


A többieket várta a Tófürdő, ahol a létesítmény vezetője, Czene Alexandra mutatta meg az új iszapfürdőt, s a hamarosan elkészülő masszázs pavilonokat.

Következő állomásként a Festetics Állatparkba érkezett a csoport, innen indult az erdei úton vezető, több mint 28 km hosszú biciklis túra. A Büdöskúti Erdészháznál volt idő a felfrissülésre, ezt követően a Bakonyerdő Zrt gazdasági vezérigazgató-helyettese számolt be a társaság tevékenységéről és jövőbeni céljairól. Az út a Bélapi pihenő felé folytatódott, ahonnan a részvevők gyalog hódították meg a nemrég átadott Bél Mátyás kilátót. A túra utolsó szakasza kanyargós lejtőn vezetett Balatongyörökre, majd a Balaton part mentén haladt tovább Keszthely irányába.

 

A Hotel Helikonban, a vacsora elfogyasztása után a szálloda igazgatója fogadta a társaságot.

Második nap újra kerékpárra pattant a társaság, hogy leadja a kölcsön kapott járműveket. A Tüskevár Panoptikum megtekintése után a programban a Festetics-kastély meglátogatása következett. A biciklis fejlesztésekről Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője tartott előadást. Az elmúlt időszakban több útvonalat kitábláztak, kerékpáros pihenőket létesítettek, kerékpár bérlési szolgáltatás indult.

 

 

A Helikon Kastélymúzeum igazgatója, Pálinkás Róbert elmondta: évente 200 ezer látogatója van a létesítménynek. A résztvevők a kastélyban zajló fejlesztésekről megtudták, hogy a nyolchektáros területen, 243,5 millió forintból állítják helyre a kastélyt körülvevő kertépítészeti elemeket, a hercegnői kamarakertet, valamint a tavat és a hidat. A beruházás keretében több száz idős fa ápolását és újak ültetését, cserjék, rózsák, talajtakaró és évelők telepítését, a tó helyreállítását tervezik, a padok kihelyezése, szórt burkolat építése és a gyepesítés mellett. A munkálatok a főszezont követően, kora ősszel kezdődnek, s a tervek szerint jövő tavaszra fejeződnek be. A későbbiekben megújul az Amazon Ház, az egykori Narancsház, új kiállítások gazdagítják a kastély kínálatát, s új tereket hoznak létre a kastélyon belül is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Helikon Taverna Bormúzeum kiállítása a borkészítés folyamatán kalauzolta végig a vendégeket, akikháromdimenziós filmen ismerhették meg a térség mecénásait, a Festeticseket.  A Bock Bisztró Balaton teraszán ebéd várta a kirándulókat.

A következő úti célon, Badacsonyban az Egry József Emlékmúzeumban Udvardy Erzsébet Kossuth-díjas festőművész emlékkiállítását tekinthették meg a részt vevők.

Az Istvándy pinceszet szervezésében megrendezett első badacsonyi bormajális keretében a friss muskotályt (Bizsergés) és  akácvirágból készített túrókémet kóstolhattak a vendégek, de nem maradhatott el legendás Kéknyelű megízlelése sem.

A program hazánk egyik leglátogatottabb és talán legszebb balatoni panorámával rendelkező várában, Szigligeten folytatódott. A várjátékokról időszűkében lemaradt társaságot maga a polgármester kalauzolta végig a látnivalókon és a vár történelmén.

Az utazás megkoronázásaként a szigligeti Esterházy Pincében kommentált borkóstoló és fatányéros vacsora következett.

A csoport tagjai a Keszthely határából előkerült, az I. századból származó kelta ivóedény, a da bibere korsó másával térhettek haza.