Szlovénia újra vár: nyitnak a kis szállodák és az éttermek

Forrás: turizmus.com

 2021. május 06. 16:51

Enyhítettek a pandémiás intézkedéseken a szomszédos Szlovéniában, újra megnyíltak a kapuk a nemzetközi utazások előtt.

Konszolidálódott a pandémiás helyzet Szlovéniában, amelynek eredményeként a szlovén kormány bejelentette, hogy hétfőtől kinyithatnak a 30 szobásnál kisebb szállodák az országban, csakúgy, mint a narancssárga és sárga zónába tartozó régiók éttermei és belső helyiségei – adta hírül a Szlovén Turisztikai Hivatal.

A belföldi és nemzetközi turizmus beindulásának jelentős löketet adhat az, hogy Szlovénia már eddig is a világ egyik legzöldebb és legfenntarthatóbb országa volt.

Maja Pack, a Szlovén Turisztikai Hivatal elnöke bizakodásának adott hangot az újranyitás kapcsán: „Az utazási szokások megváltozásával egyre inkább előtérbe kerülnek a természetközeli, biztonságos és tömegmentes desztinációk. Szlovénia páratlan természeti környezete és kedvező adottságai mellett 2021-ben az Európa Gasztronómiai Régiója házigazdájának szerepét is betölti, így az ország a természeti kincsek mellett a kulináris élvezeteket keresők számára is ideális úti cél lehet. Ráadásul a biztonságuk és egészségük miatt sem kell aggódniuk az ideérkezőknek, azt ugyanis a közelmúltban indított Green&Safe program garantálja ”.

Szlovénia 2020-ban dolgozott ki egységes sztenderdeket a biztonság, fenntarthatóság és a helyi közösségek támogatásának szem előtt tartásával. A Green&Safe programba bevont, mintegy 5000 szlovén turisztikai szereplő által elfogadott irányelvek a legmagasabb szintű nemzetközi higiéniai előírásoknak is megfelelnek. A kimagasló erőfeszítések elismeréseként Szlovénia az elsők között kapta meg az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) által kiadott, biztonságos ország pecsétet.

A Bledi-tó

Fotó: 123rf

Külföldi állampolgárok jelenleg 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel utazhatnak be Szlovéniába, illetve ha legalább 21 napos, de 6 hónapnál nem régebbi orvosi papírral bizonyítják, hogy már átestek a fertőzésen.

Szlovénia minden COVID-19 oltási igazolással rendelkező külföldi állampolgárt karanténkötelezettség nélkül fogad, amennyiben az alábbi kritériumok teljesülnek:

-  Biontech/Pfizer vakcina esetén 7 nap eltelt a második oltást követően;
-  Moderna vakcina esetén 14 nap eltelt a második oltást követően;
-  Janssen vakcina esetén 14 nap eltelt az oltást követően;
-  AstraZeneca vakcina esetén 21 nap eltelt az első oltást követően;
-  Sputnik V vakcina esetén 14 nap eltelt a második oltást követően;
-  Sinopharm vakcina esetén 14 nap eltelt a második oltást követően.

A beutazónak minden más esetben 10 nap karanténkötelezettsége van.