Sztrájkszünet után újra látogathatóak a romániai sóbányák

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. november 13. 15:50

Közel két héttel ezelőtt a Salrom Rt. állami sóvállalat mind a hét egységében sztrájkba léptek a dolgozók, emiatt turisták százai nem tudták meglátogatni a bányákat, a betegeknek pedig halasztaniuk kellett a kezeléseket.

A Salrom alkalmazottai azért tagadták meg a munkát, mert a sokszori ígéretek ellenére sem kapták meg a számukra törvény által 2019-re biztosított üdülési csekket. A szakszervezet jól időzített, hiszen most van a szezonja az útfenntartókkal leszerződött sómennyiségek szállításának.

„Mostanra minden bányában felvették a munkát, a turizmus, a gyógykezelés zavartalanul folyik – nyilatkozta szerdán a turizmus.com-nak Petruţa Vlad, a Salrom Rt. kommunikációs vezetője. – Bárki, bármelyik sóbánya látogatását tervezi a közeljövőben, nyugodtan induljon útnak" – tette hozzá.

Az elmúlt hét végén a helyzet távolról sem tűnt derűlátónak, ám a magyar turisták által egyik legkedveltebb parajdi sóbányában mégis úgy döntöttek, hogy a látogatói-kezelési részt megnyitják, s csupán a kitermelésnél folytatják a sztrájkot.

Mára ott is helyreállt a teljes munkarend, ám lapunknak azért a parajdiak hozzátették, hogy „egyelőre" várják a fenntartó Salrom Rt. ígéreteinek betartását.

A parajdi sóbánya

Fotó: salinapraid.ro

Egyébként az elkeseredés egy héttel ezelőtt annyira elfajult, hogy a Kolozs megyei Désaknán (Ocna Dej) a bányászok elbarikádozták magukat a mélyben.

A lényeg azonban, hogy mivel a sztrájkfeszültség a munka felvételének ellenére alig enyhült, javasoljuk, hogy indulás-tervezés előtt informálódjanak a helyzetről.

A Salrom Rt. hét sóbányát üzemeltet, ezek a következők: Parajd, Désakna, Slănic Prahova (Prahova megye), Marosújvár (Ocna Mureş - Fehér megye), Râmnicu Vâlcea (Vâlcea megye), Aknavásár (Târgu Ocna – Bákó megye), Cacica (Suceava megye).

A magyar turisták által nagyon kedvelt tordai sóbánya nem tartozik a Salromhoz, ezt nem érintette a sztrájk.

Kapcsolódó cikkek