Tavasz Ipolytarnócon

Forrás: turizmus.com

 2016. április 10. 18:27

A tavasz legbiztosabb jele, hogy fölébredtek az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület békái és megindultak szaporodó helyük felé.

Mivel útjuk éppen a parkolón keresztül vezet, ilyenkor a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei terelő- és védőhálókkal kerítik le a parkolót, az utat tévesztő kétéltűeket pedig összegyűjtik és a kis tóhoz viszik.

A parkban április 16-án rendezik meg az immár szokásos tavaszi főzőversenyt. Az eddig beérkezett regisztrációk alapján a szervezők 10 csapat indulására számítanak. A versengés tárgya pedig ezúttal rackagulyás lesz.   Ezen a napon a látogatók az ugyancsak hagyományos és igen népszerű termelői piac és kézműves vásár keretében palóc finomságokból, nógrádi portékákból is válogathatnak.

Április 26-án új kiállítás nyílik a Látogatóközpontban. A világ első, határon átnyúló geoparkjában, a Novohrad-NógrádGeoparkban  harmadik alkalommal rendezik meg a Medvesi Fotós Maratont 2016. június 3–5. között. A szervezők a résztvevőknek 48 órán keresztül biztosítanak programokat annak érdekében, hogy megismerjék, felfedezzék ennek a kevéssé ismert, ugyanakkor változatos, természeti értékekben gazdag tájnak, a Medves-vidékének az értékeit. Az elmúlt években ezen a tájon több száz fotós több tízezer felvételt készített. A rendezvénynek fontos része egy fotópályázat. Április 26-ána 2014-es program ideje alatt készült legjobb fotókból nyílik kiállítás Ipolytarnócon. (További információk a programról: http://www.fotosmaraton.hu).