Tiszteletbeli török főkonzulátus nyílt Egerben

Forrás: turizmus.com

 2020. február 19. 14:17

Magyarországon elsőként Egerben nyílt a Török Köztársaságnak tiszteletbeli főkonzulátusa, amelyet kedden a Hotel Eger&Parkban avattak fel.

Az ünnepélyes megnyitót az Eszterházy Károly Egyetem egyik török hallgatójának rövid koncertje vezette fel, majd Harmati Judit, a Török Köztársaság egri tiszteletbeli főkonzulja mondott köszöntő beszédet – adja hírül a Heol.hu.

Ahmet Akif Oktay török nagykövet és Harmati Judit tiszteletbeli konzul az egri főkonzulátus megnyitóján

Fotó: Hotel Eger&Park

„Múlt, jelen s jövő történelmi találkozása e jeles nap. A múltbeli események hatással vannak a jelenre, ezzel formálják a jövőt azért, hogy e két nemzet barátsága elmélyüljön, s felvirágoztassuk azt az együttműködést, mely hatással lehet a kultúránkra, az idegenforgalomra, a sportra, az oktatásra és a közös gazdasági tevékenységünkre” – hangsúlyozta Harmati Judit.

Mint mondta, öt évvel ezelőtt kezdődött el ez a folyamat. Az akkori török nagykövet megkereste a korábbi városvezetőt, aki Harmati Juditot kérte fel erre a pozícióra.

Magyarországon három tiszteletbeli főkonzulátus létesül, elsőként Egerben.

Magyarországon elsőként Egerben nyílt tiszteletbeli főkonzulátusa a Török Köztársaságnak

Fotó: Hotel Eger&Park

Ahmet Akif Oktay, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete is köszöntötte a megjelenteket. „Azt a boldogságot s büszkeséget éljük most át, hogy mi vagyunk az első ország, amely főkonzulátust nyit Egerben. Ezek az intézmények nagyon fontos szerepet játszanak az országaink közti baráti kapcsolatok kialakításában” – hangsúlyozta a nagykövet.

Harmati Judit szerkesztőségünk kérésére a hír kapcsán elmondta, hogy a főkonzulátus azért is fontos a város életében, mert az Eszterházy Károly Egyetemen mintegy két tucat erasmusos török diák tanul, az ő ügyeikben is eljár majd az intézmény. Emellett szeretnék fellendíteni a török beutazást is a helyi török emlékek miatt.

Kapcsolódó cikkek