Csaknem 40 év után újra Tornyai János-kiállítás nyílik a Szolnoki Galériában

Forrás: MTI

 2024. február 05. 14:42

A színekben rejlő hatalmas erő címmel nyílik kiállítás Tornyai János festőművész életművéből február 8-án, csütörtökön a Szolnoki Galériában – közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum.

A szolnoki múzeum és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös tárlata a 155 évvel ezelőtt, 1869-ben Hódmezővásárhelyen született Tornyai János festőművész, az úgynevezett alföldi iskola meghatározó alakja előtt tiszteleg, a kiállítás a teljes életműből nyújt bőséges válogatást.

A közlemény szerint a szolnoki tárlat - illeszkedve a 2019-es Tornyai-emlékév hódmezővásárhelyi gyűjteményes kiállításának törekvéseihez - a korábban berögzült Tornyai-megítéléssel szemben felhívja a figyelmet az életmű sokszínűségére, modernségére.

A Szolnoki Galériában Tornyai János-kiállítás nyílik

Fotó: Damjanich János Múzeum Szolnok

 

A festőművész kezdeti zsánerképein a kor paraszti társadalmának nyomorúsága jelenik meg, emellett több történelmi témájú művet is alkotott. Tornyai János életének későbbi szakaszában a "plein air" szellemében készült művein színei kivilágosodtak, képei derűsebbek lettek, oldottabb festői megoldásokat alkalmazott.

A tárlaton látható csaknem százhúsz festményt – amely Tornyai minden alkotói periódusát gazdagon reprezentálja – Nagy Imre művészettörténész válogatta a hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteményéből.

Tornyai János-kiállítást utoljára csaknem negyven éve, 1986-ban, a művész halálának ötvenedik évfordulóján rendezett a szolnoki múzeum, szintén a Szolnoki Galériában. Tornyai többszörösen kötődött Szolnokhoz, jó kapcsolatot ápolt a Szolnoki Művésztelepen alkotó kortársaival. 1903-ban meghívták a Szolnoki Művésztelepre, 1910-ben a telep törzstagjának választották, de végül nem élt a felkínált lehetőséggel. Művészi attitűdje, stílusa és témái számos ponton kapcsolódnak a mindenkori szolnoki művészeti törekvésekhez - emelték ki a közleményben.

A színekben rejlő hatalmas erő című tárlatot április 14-ig láthatja a szolnoki közönség.