Túl van az ötvenezredik vendégen a Zselici Csillagpark

Forrás: turizmus.com

 2020. március 09. 17:04

Az idén öt éves Zselici Csillagpark a napokban köszöntötte 55 555. vendégét. A szerencsés látogató ajándékot kapott az intézmény vezetőjétől.

2015 májusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a zselici erdőben épített csillagvizsgáló és ismeretterjesztő látogatóközpont.

A helyszínválasztás nem a véletlen műve volt: a terület a rendkívül alacsony fényszennyezésnek köszönhetően ideális helyszín az égbolt megfigyelésére. Éjszakánként több ezer csillagot láthatunk a fejünk felett, sokszorosát annak, ami a települések közelében észlelhető – áll a SEFAG Zrt. közleményében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Zselic néhány évvel korábban Európában az elsők között nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park kitüntető címet. A park területén a védett zselici erdőt gondozó SEFAG Zrt. beruházásaként épült meg a csillagvizsgáló.

A komplexum, amelynek része a planetárium és a holdkőzetet is őrző meteorit-gyűjtemény, mára a környék legnépszerűbb idegenforgalmi nevezetességei közé emelkedett: iskolai csoportok, nyaraló családok és a Zselicben kirándulók egyaránt szívesen keresik fel.

Az 55 555. látogató és a Csilagpark igazgatója (jobbra)

Fotó: SEFAG Zrt.

Az ötéves évfordulót megünnepelendő számos meglepetésre készülhetnek a vendégek az év során. Ezek nyitányaként a napokban az 55 555. látogatót köszöntötték a csillagvizsgáló falai között. A szerencsés vendégnek Mosoni László csillagász, a Csillagpark igazgatója adott át emléklapot és ajándékcsomagot.

A Csillagpark látogatószáma rendre meghaladta az évi tízezer főt, a jubileum alkalmából pedig várhatóan tovább emelkedik idén.