Turisták megrongálták a Károly hidat

Forrás: MTI

 2019. július 19. 10:39

Graffitit mázoltak a prágai Károly hídra, felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kaptak a német turisták.

Egyéves felfüggesztett szabadságvesztésre, fejenként 100 ezer korona (1,3 millió forint) pénzbüntetésre ítélte és öt évre kitiltotta Csehországból csütörtökön a prágai belvárosi bíróság azt a két német turistát, akik néhány napja festékszóróval graffitit mázoltak a történelmi Károly híd kisoldali hídfőjének egyik pillérére.

A két fiatalembernek ezen kívül meg kell térítenie az okozott kárt is, amelynek nagyságát 40 ezer koronában (510 ezer forint) állapította meg a bíróság.

Pavla Hájková bíró szerint a két német turistának, akik egy könnyűzenei koncertre érkeztek a cseh fővárosba, péntek éjfélig kell elhagyniuk Csehország területét.

Nem ez volt az első eset, hogy turisták kárt okoztak a Károly hídon

Fotó: Pixabay

A turisták a rendőrségi kihallgatáson elismerték tettüket, amelynek elkövetésekor mindketten ittasak voltak. Az egyik fiatalember azt mondta, nagyon sajnálja, amit tettek, de nem voltak tudatában annak, milyen értékes és régi műemlékről van szó.

A festékszóróval a Károly híd egyik pillérére mázolt felirat öt méter széles és két méter magas. A graffiti eltávolítása ilyen régi és értékes műemlékről különleges eljárást igényel, nehogy megsérüljenek a pillér évszázados kövei.

A 14. században épült Károly híd Európa egyik legrégibb kőhídja, a cseh főváros egyik jelképe és leglátogatottabb műemléke. A német turisták cselekedetét a prágai német nagykövet is szégyennek minősítette, és elnézést kért érte a Twitteren.

Nem ez volt az első eset, hogy turisták kárt okoztak a Károly hídon. Legutóbb 2017-ben egy külföldi a hídon álló Szent Ferenc szoborra mázolt egy feliratot, amiért szintén pénzbüntetést kapott, és kiutasították Csehországból.