Turisztikai fejlesztések Békés megyében

Forrás: MTI

 2018. március 08. 11:11

A következő években csaknem 16 milliárd forint értékben várhatóak fejlesztések Békésben - mondta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója Gyulán.

Több mint 4 milliárd forintból valósul meg 2019 végére Békéscsabán a Munkácsy-negyed, 3 milliárdból fejlesztik a CsabaParkot, 1,5 milliárdot szánnak a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítására, 400 milliót a Körösön egy kajak-kenu túrahálózat kiépítésére, 300 milliót a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark fejlesztésére, és megvalósul egyebek mellett a pusztaottlakai vadaspark, valamint a csorvási Szőttes Kúria felújítása is. Ősszel a kormány elé terjesztik, hogy a kiemelt turisztikai térségek közé kerüljön a Gyula-Békéscsaba-régió is, és előterjesztés készül a gyulai Szigeterőd-projektről. Békéscsabán támogatják az Élővíz-csatorna belvárosi szakaszának rekonstrukcióját, forrást biztosítanak a térségben a marketingkommunikációra, ősszel elindul a fürdő- és szálláshely fejlesztési program.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Fotó: wenckheim.hu

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, 2010-ben 276 ezer, tavaly már 536 ezer vendégéjszakát regisztráltak Gyulán, az idegenforgalmi adóbevétel 2016-hoz képest 18 százalékkal 170 millió forintra nőtt.   Hangsúlyozta, hogy a turizmus egy település jó hírnevét gyarapítja, emellett megélhetést nyújt a helyi vállalkozásoknak, és adóbevételt jelent a városnak. Úgy vélte, a kormányzat által támogatott gyulai turisztikai attrakciófejlesztések megtérülő, fenntartható, nyereséget termelő beruházásnak bizonyultak.  Kovács József, a térség országgyűlési képviselője szerint a turizmus a magyar gazdaság húzóágazatává kezd válni, amiben nagy szerepe van annak, hogy „ma Magyarország biztonságos, nyugodt ország, ahová szívesen jönnek a turisták”. Hozzátette, 2022-re az M44-es gyorsforgalmi úttal „véglegesen a helyére kerül” a térség megközelíthetősége, emellett szeretnék, ha fejlesztenék az idei irányuló vasúti közlekedést is.

Kapcsolódó cikkek