Turisztikai fejlesztések Gömörszőlősön

Forrás: turizmus.com

 2018. július 17. 18:10

Gömörszőlős és néhány környékbeli település összefogott, és közösen pályáztak turisztikai fejlesztésekre. Több mint 200 millió forint támogatást nyertek el.

Az Országos Kéktúra Útvonal mentén levő észak-nyugati kis borsodi falu polgármestere, É. Kovács Judit arról tájékoztatta lapunkat, hogy a gömörszőlősi önkormányzat már több mint két évtizede együttműködik a helyben tevékenykedő Ökológiai Intézet Fenntartható Fejlődésért Alapítvánnyal a turizmus fejlesztéséért. Az a céljuk, hogy az építészeti és kulturális örökségben gazdag település környezeti és gazdasági értékeit is megőrizzék. Az idei második félévben induló „A Gömör szíve – Szív útjai” elnevezésű projekt keretében elkezdődik a fejlesztő munka a sokak által kedvelt kirándulóhelyen, Gömörszőlősön is.

Ahol a nemzetközi néptánc tábort tartják

Fotó: Mentusz Károly

A tervek szerint a faluban turisztikai látogatóközpontot hoznak létre közösségi térrel. Ott fogadják majd az érkező csoportokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak nekik. Az ökológiai intézet is részt vesz a fejlesztésben, megnyitják a helyi termékek boltját kiállítóteremmel és teázóval. Fontosnak tartják, hogy a Gömörszőlősön termelt gyógy- és fűszernövényekből készült teákat, szörpöket is minél többen megkóstolhassák az érdeklődők. A biokertes vendégház kertjében levő csűrt pedig felújítják, ahol játszó-, foglalkoztató- és ugráló helyet alakítanak ki a gyerekeknek. Létrehozzák az úgynevezett érzékelés ösvényét is, amely nem más, mint egy mezítlábas ösvény lesz a szalmabála házhoz, ahol körülbelül 30 méter hosszúságban dolgoztathatják meg a talpaikat a látogató turisták. Ezek mellett lesz szauna- és dézsafürdő is. A már meglevő régi gyümölcsösben pedig csősz- és favágó kunyhókat építenek.

A néprajzi múzeum a falu becses értéke

Fotó: Mentusz Károly

A fejlesztéseket várhatón 2019 végére fejezik be. Gömörszőlős már régóta arról is nevezetes, hogy nyári táborokat szerveznek családoknak, gyerekeknek a községben. Nemrég fejeződött be az immár 30. művésztelep, amelyen a részt vett alkotók munkáit kiállításon mutatták be a közönségnek. Jelenleg pedig egy nemzetközi néptánc tábornak ad helyet a település, amelyet a budapesti Hencida Népművészeti Egyesület szervezett. Kanadától Magyarországig több országból érkeztek a résztvevők, hogy néptáncot tanuljanak és nyaraljanak is.