Újjávarázsolják a pécsi Régészeti Múzeumot

Forrás: turizmus.com

 2022. május 03. 19:32

Előre láthatóan jövő nyár-ősz tájékán fogadhat újra látogatókat Pécsett a Széchenyi téri múzeum. A városközpont egyik „szégyenfoltja” tíz éve áll elhagyatottan. A megújulás viszont igen látványos lesz: a kiállítóterek mellett közösségi térként is funkcionáló kávézós kerthelyiséget is kialakítanak.

A munkálatokat május 2-án kezdték el a munkaterület átadás-átvételi eljárásával – jelentette be a múzeum előtt Ruzsa Csaba alpolgármester. Gyakorlatilag egy teljesen új projektet dolgoztak ki az elmúlt év során, amelyet néhány hónappal ezelőtt fogadtak el, mondta az alpolgármester, majd hozzátette, hogy a nyílt kiviteli közbeszerzési eljáráson nyertes Strabag Építő Kft. munkatársai május első hetében már fel is vonulnak a hivatalosan átadott munkaterületre – olvasható a pecsma.hu oldalán.

A projekt bruttó 1,3 milliárd forintból valósul meg, ebből renoválják az épületet és alakítják ki a kávézós kerthelyiségét. Ruzsa Csaba kitért arra is, hogy a múzeum a Magyar Géniusz Programban nemrég 100 millió forintos forrást nyert el az épületben megrendezendő új állandó kiállításra, tehát ebből a keretből rendezik majd be az intézményt.

A pécsi Régészeti Múzeum felújításával és fejlesztésével teljesen új komplexum születik Pécs központjában

Fotó: pecsma.hu

Az önkormányzat közleményből kiderül többek között, hogy az épületet kívül-belül renoválják és restaurálják, akadálymentessé teszik, új tetőt is kap, megtörténik továbbá a teljes energetikai felújítása és kialakítják a már említett, közösségi térként is funkcionáló kávézós kerthelyiséget is, ide akkor is kiülhetünk majd, ha épp nem múzeumozni szándékozunk.

Az intézmény megközelítése változatlanul a Széchenyi téri főbejáraton keresztül lesz lehetséges. A kapualjból keleti irányba indulva jutunk az előtérbe, innen indul az emeleti kiállítóterekhez vezető fő vendéglépcső, továbbá innen keletre lesznek megtalálhatók a vendégek kiszolgálását célzó szociális helyiségek (ruhatár, a lift, egy mozgáskorlátozottak számára kialakított illemhely, férfi és női mosdók).

Az állandó kiállítás, valamint a beléptetés az első emeleten kap majd helyet. A meglévő emeleti tereket teljesen felújítják és azokat úgy alakítják ki, hogy a kiállítóterek jól körbejárhatók legyenek.

Az emeleten emellett egy múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz és tudományos kutatómunkákhoz is megfelelő teret is létrehoznak. Kiemelik, hogy a Janus Pannonius Múzeum szakembereinek javaslata szerint az emeleti kiállítótér számos interaktív kiállítás elemet is tartalmaz majd.