Hivatalos: újranyit a Miskolctapolca Barlangfürdő

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. január 19. 12:45

A Miskolctapolca Barlangfürdő január 9-én karbantartás miatt bezárt, de az mostanáig kérdéses volt, hogy január 26-tól, a munkálatok befejezését követően újra kinyit-e.

A Miskolc Holding Zrt. igazgatósága csütörtökön megtárgyalta és jóváhagyta a Barlangfürdő működtetésével kapcsolatos előterjesztést. Ennek értelmében Miskolc legismertebb turisztikai attrakciója január 26-tól, az éves karbantartást követően ismét nyitva áll a vendégek előtt – áll a miskolci polgármesteri hivatal lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Veres Pál polgármester az igazgatóság tagjaival abban egyezett meg, hogy év közben több alkalommal is áttekintik közösen a Barlangfürdő gazdasági helyzetét, és olyan energetikai fejlesztésekről is tárgyaltak, amelyek megvalósításával hosszú távon biztosítható a város meghatározó turisztikai attrakciójának gazdaságos működtetése. A polgármester arra kérte az ülésen résztvevő Miskolci Fürdők Kft. vezetőjét, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Barlangfürdő – a nehéz gazdasági helyzet ellenére is – megfelelő szolgáltatási színvonalon működhessen, fogadhassa a vendégeket, majd megköszönte azoknak a helyi vállalkozásoknak a segítségét, akik tényleges támogatást nyújtottak, ezzel is segítve, hogy az önkormányzat anyagi forrásával együtt, tavaly az utolsó negyedévben is működhetett a Barlangfürdő. Az október 10-én bezárt fürdő így végül október 28-án újranyitott.

A karbantartás után, január 26-án újranyit a Barlangfürdő

Fotó: Facebook / Miskolctapolca Barlangfürdő és Aquaterápia

Az ülésen elhangzott, tavasz végére befejeződhet a miskolctapolcai őspark városi nagyprojekt, ami még szebbé teszi majd a Barlangfürdő környezetét is, és még több turistát vonzhat a városba.

A polgármester ugyanakkor közösségi oldalára írt bejegyzésében megjegyezte: „azt azonban még a legjobb szándék, és a legmegfeszítettebb munka ellenére sem tudja a jelenlegi helyzetben szinte egyetlen magyar város sem garantálni, hogy valamennyi intézmény és sportlétesítmény folyamatosan nyitva tartson, hiszen csak a rezsidíjak emelkedése milliárdos pluszköltségeket ró az önkormányzatokra. Így van ez Miskolcon is."

A barlangfürdő, a Selyemréti Strandfürdő és az Ellipsum Élményfürdő bezárását, a megemelkedett rezsiköltségek miatt tavaly október 3-án jelentette be a város, miután így döntött a Miskolc Holding Zrt. – ehhez tartozik a Miskolci Fürdők Kft. – igazgatósága. A döntésnek erősen negatív volt a fogadtatása, és nem csupán a vendégek, hanem főként a szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket üzemeltetők körében, hisz nekik a megélhetésük függ attól, hogy (elsősorban) a Barlangfürdő látogatható-e. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére aztán a helyi vállalkozások nem sokat gondolkodtak, és 48 óra alatt több mint 20 millió forint felajánlást tettek a fürdő újranyitása érdekében.

Veres Pál polgármester később azt közölte, hogy végül a város mintegy 42 millió forinttal járult hozzá a barlangfürdő üzemeltetéséhez, ám a vállalkozásoktól a felajánlott 20-25 millió forint helyett csak alig 6 millió érkezett be. Erre a problémára akkor írásban kérdeztünk rá a polgármesteri hivatal sajtóosztályán, de választ azóta sem kaptunk.