Világhírű szülöttére emlékezik Siófok

Forrás: turizmus.com

 2022. február 22. 10:34

140 éve született Kálmán Imre, akinek operettjei a világ leghíresebb színházaiban ismerősen hangzanak Bécstől New Yorkig. Siófok az operettkirályhoz kapcsolódó eseményekkel várja a látogatót egész évben.

A Kálmán Imre 140 évvel Siófok célja szélesebb körben megismertetni Kálmán Imre korszakának miliőjét és a hajdanán könnyűzenének számító operett műfajt a nagyközönséggel, valamint méltó emléket állítani a város híres szülöttének, az operettkirálynak.

A nemzetközileg ismert és elismert zeneszerzőre emlékezve azonban nemcsak operett dallamok csendülnek fel a Balaton-parti városban, hanem jazz átiratokkal, terefere műsorral, kiállításokkal, gasztroshow-val és versennyel, online vetélkedővel és tematikus sétákkal is készülnek a vendégek számára.

Siófok városa 1993-ban Kálmán Imrét posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki. Nevét őrzi a szülőházában kialakított Kálmán Imre Emlékház, ahol életét és munkásságát ismerhetik meg a látogatók; a Kálmán Imre Művelődési Központ, mely Siófok kulturális életében és a zenei kiválóság munkássága emlékének ápolásában játszik fontos szerepet, ahogy a Kálmán Imre Szabadtéri Színpad (SzínPart) is.

Szintén az operettszerző munkássága előtt tiszteleg a város szívében, a Millennium parkban található Zenepavilon is, ahol nap mint nap felcsendülnek Kálmán Imre melódiái, és megcsodálhatjuk Varga Imre szobrászművész Kálmán Imrét ábrázoló alkotását is.

A művelődési központ egész éves kiemelt programsorozata keretén belül  havonta egy beszélgetős, terefere műsort is szervez a Kálmán Imre Emlékplakettel kitüntetett művészek közreműködésével: a házigazda Peller Károly, akinek vendége lesz többek között Oszvald Marika, Kállay Bori, Teremi Trixi, Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor. A beszélgetéseket minden alkalommal egy gasztro-show kíséri, mely során Kálmán Imre kedvenc ételei közül egy-egy kedvenc fogást készít el és kóstoltat a vendégekkel Madarász Ildikó, a Vidék Háziasszonya.

Kálmán Imre szobra a siófoki Zenepavilonnál

Fotó: siofok.hu

Áprilisban a Kálmán Imre Emlékházba invitálnak minden korosztályt, hogy a zenei kiválósághoz és Siófokhoz kapcsolódó  kvízjáték keretében próbálják ki magukat az érdeklődők. Májusban ugyanitt „Az élet írta – Kálmán Imre komponálta” címmel új időszaki kiállítás nyílik, melyen a zeneszerző legsikeresebb operettjeit ismerhetik meg a látogatók.

A tárlaton színházi plakátok, fényképek és újságcikkek idézik fel az akkori sikereket, de a kulisszák mögé is bepillantást nyerhetünk és a primadonna öltözője is megelevenedik. A ház munkatársai az emlékévhez kapcsolódva kulturális tematikus sétákat indítanak tavasztól őszig.

A már sikeres nyári Belvárosi Estek során az operett kedvelőinek az idei évben is minden héten szabadtéri operett előadásokkal kedveskedik a város, júliusban pedig a New Orleans Jazz fesztivál keretében Kálmán-művek jazzesített átdolgozása is hallható lesz.

Az őszi időszak további meglepetéseket tartogat, hiszen a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet és Könyvtárban szeptembertől Kálmán Imre életével és munkásságával kapcsolatos dokumentumokból rendeznek kiállítást, majd október végén, a zeneszerző születésnapja köré szerveződő egyhetes programmal ünnepel a város.

A Kálmán Imre Művelődési Központot átjárja majd a muzsika, színpadán pedig megelevenedik Kálmán kora, a „Szenvedélyes századelő - Kálmán Imre Emléknapok” nevet viselő fesztivál során. A nagyszabású esemény neves művészeket sorakoztat fel, minden korosztály számára élvezetes, színes programokat kínálva, melyeket a Veszprém 2023 EKF projekt is támogat.

Siófok az emlékévhez kapcsolódva nagy nyereményekért folyó online vetélkedőre invitálja a lelkes rajongókat, és egy gasztroversenyt is meghirdet, melynek célja a város gasztronómiai kínálatának bővítése egy Kálmán Imre desszerttel.

A további részletes programokról a www.siofok.hu oldalon, valamint a város hivatalos turisztikai Facebook oldalán, a Siófok Guide-on és a Kálmán Imre Művelődési Központ Facebook oldalán tájékozódhatnak az év során.