Világörökségi címre pályázik a Dunai Limes

Forrás: turizmus.com

 2018. február 21. 10:39

Már az UNESCO Világörökségi Központjánál van a Dunai Limes helyszín világörökségi nevezése.

Dr. Visy Zsolt miniszteri biztos tájékoztatásából idézünk: „A magyar szakasz – Frontiers of the Roman Empire – Ripa Pannonica in Hungary – elnevezéssel 2009-ben került UNESCO Világörökségi várományos listájára. A világörökségről szóló 2011. évi 77. törvény alapján felül kellett vizsgálni a hazai várományos helyszíneket, amelynek keretében az érintett települések is megkeresésre kerültek. A felülvizsgálat a limes esetében is megtörtént, és ennek alapján került kihirdetésre a várományos helyszínek listáját tartalmazó 27/2015. (VI. 2.) MvM rendelet. Időközben azonban nemcsak a hazai jogszabályi környezet változott, hanem a világörökségi jelölés nemzetközi feltételrendszere is módosult, szigorodott.

2019 közepére várható az UNESCO döntése

Fotó: turizmus.com

Az UNESCO, illetve tanácsadó szervezete, az ICOMOS 2011-ben új feltételeket dolgozott ki. Ennek megfelelően 2017 elejére a nevezésben érintett európai országok szakemberei elkészítették a Római Birodalom teljes határvonalára kiterjedő világörökségi Tematikus tanulmányt, amit a Világörökségi Bizottság 2017 júliusában tartott ülésén elfogadott.


A három kötetes, mintegy 2300 oldalas nevezési anyag a Dunai limes 1500 km hosszú szakaszát foglalja magában, a négy ország területén 98 helyszínt és 164 részhelyszínt tartalmaz. A több mint 400 km-es magyar szakaszon 65 helyszín került nevezésre, ezek egy része önálló helyszín, amelyeket egymáshoz szorosan kapcsolódó helyszíncsoportok, un. klaszterek egészítenek ki. A világörökségi nevezés remélhető elfogadásáról a mintegy másfél évet igénybe vevő elbírálási folyamat végén, a Világörökségi Bizottság 2019 közepén sorra kerülő 43. ülésén születik meg a döntés.

A nevezés előkészítésében jelentős szerepe volt a 2008-2011 között lezajlott nemzetközi projekt hazai közreműködő szervezeteinek és támogatóinak, így különösen a Magyar Limes Szövetségnek, a nevezési dokumentáció elkészítésében pedig a Forster Központnak, illetve a feladatait átvevő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. és a Miniszterelnökség illetékes részlegeinek.