Fogászati híd: a fogpótlás egyik módja

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. május 21. 19:23

A foghiány sokak számára jelent problémát. Nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is gondok sokaságát zúdíthatja az érintettekre. Persze van sokféle megoldás, ezek egyike a fogászati híd, ami nagyon népszerű a páciensek körében.

A fogászati híd fogalma

A fogászati híd lényegében nem más, mint egy két pilléren nyugvó stabil rész, ami áthidal egy foghiányt. Az alapján, hogy milyen a fogászati híd pillére, kétféle típusa van: a hagyományos fogakon rögzített változat és a modern implantátumokon rögzülő híd. Hagyományos híd esetében a szomszédos fogak jelentik a két pillért.

Az implantátumokra épülő hídnál az állcsontba beültetett műgyökérbe csavart felépítmények fogják megtartani a hidat. Az implantológia egyre szélesebb körben terjed el, a Jildent Clinique fogászati praxisában is napi rendszerességgel végzett beavatkozás. A legkorszerűbb fogpótlási technológia, ami képes lehet visszaadni a saját fogak erejét.

 

Sokan aggódnak a fogászati hidak tartóssága miatt

A fogászati hidak élettartamát sokféle tényező befolyásolja. Ilyen például az is, hogy milyen életmódot folytatsz. A dohányzás például kifejezetten káros hatást gyakorol (nemcsak itt, hanem más szervek működésében is). Miért? Mert a füstben megtalálható méreganyagok az íny egészséges védekezését legyengítik.


A fogászati híd lényegében nem más, mint egy két pilléren nyugvó stabil rész, ami áthidal egy foghiányt

Fotó: jildent.fr

A gyengülő védekezés sajnos bajt idézhet elő: sebezhetőbbé válik az íny, a csont, a tartószövetek. Emiatt sokkal könnyebben alakulnak ki olyan fogágybetegségek, melynek következtében a fogak kilazulhatnak. A laza, mozgó fogak nem lesznek képesek a fogpótlásokat stabilan megtartani, ami a fogászati híd élettartamát jelentősen lerövidítheti.

 

A fogászati híd anyaga, mérete

A fogászati híd kézenfekvő módon annál hosszabb élettartamú, minél kisebb rést kell áthidalni. Napjainkban már szerencsére tévhitnek számít, hogy a híd anyaga nagymértékben befolyásolja az élettartamot.

Ez azoknak a kiváló minőségű alapanyagoknak köszönhető, amelyeket manapság alkalmaznak. Ilyen például a kobalt-króm, a cirkon vázra égetett porcelán vagy az egy összetevős cirkon. Ezek hosszú éveken, évtizedeken át képesek ellátni a feladatukat.

 

Miként készül a fogpótlás híddal?

  • Első alkalommal előkészítik a fogakat - lecsiszolják, a szuvas részeket eltávolítják, a károsodás mértékétől függően gyökérkezelést, csonkfelépítést vagy csapos felépítést alkalmaznak.
  • Ezután lenyomatot készítenek, amit átadnak a fogtechnikusnak.
  • Az első alkalom végén egy ideiglenes hidat tesznek a fogakra, azok védelme érdekében. Ezekkel az étkezésnél kerülnöd kell a túl nagy terhelést vagy a túl kemény ételek rágását.
  • A második alkalom lesz az úgynevezett vázpróba, amikor a fogorvos megvizsgálja az elkészült fogmű (fém, cirkónium-dioxid, kerámia) pontosságát.
  • Ezután jön a nyerspróba, amikor még lehet változtatni a színen és a formán.
  • Ha a nyerspróba során minden véglegesítve lett, akkor következik a készrevitel és ragasztás fázisa.

 

A fogászati hidak a fogpótlás ma is népszerű eszközei, amelyek megoldják a foghiányt.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.