Mikor lehet szükség az elektromos bojler javítására?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. március 05. 15:37

Megszoktuk, hogy a legtöbbször a fürdőszobánkban elhelyezett bojler szép csendben végzi a dolgát, melegíti a vizet rendeltetése szerint, pedig ezek a készülékek is számtalan hibajelenséget produkálhatnak.

Ilyenkor érdemes mindig a bojler-vízszerelő oldal bojlerjavítás szolgáltatását igénybe venni, hogy minél előbb helyre állhasson a rend.

A bojler meghibásodásának leggyakoribb tünete természetesen az, hogy nincs meleg víz. Ennek leggyakoribb oka a fűtőelem vagy a hőmérséklet-szabályozó meghibásodása lehet, melynek következtében a bojler nem kapcsol be, vagy nem melegszik fel megfelelően.

 

Amikor szivárog a víz, kattog a gép

A bojlerben kialakulhatnak repedések, sérülések, elfáradhatnak a tömítések, melynek következtében víz szivároghat valahol, ami a bojler hatékonyságát is nagyban csökkenti, illetve a szabályozatlanul terjedő nedvesség veszélyforrás is lehet, különféle károkat okozhat a készülék környezetében.

A bojler sokszor furcsa hangokkal is jelzi, hogy baj van, csattog, kattog, pattog melegítés közben, ilyenkor is érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni.

 

Elektromos hibák, víznyomással kapcsolatos problémák

Természetesen, mint minden elektromos készülék esetében, előfordulhatnak vezetékkel összefüggő problémák, elektromos hibák, amelyek megakadályozzák a vízmelegítő megfelelő működését.

A víznyomás szabályozása is meghibásodhat, ami az egész melegítőrendszer működésére negatív hatással bír, és ha ez az állapot sokáig fennáll, akkor egyéb alkatrészek is könnyen károsodhatnak a nem megfelelő működés miatt.

A hőmérséklet-szabályozó rendszer is adott esetben feladhatja a harcot, ekkor túlmelegítés, vagy a melegítés hiánya jelzi, hogy baj van.

 

Vízkő, a sunyi ellenség

Van viszont egy olyan ellenség, ami ha nem védekezünk ellene, előbb vagy utóbb biztosan kárt tesz az elektromos vízmelegítő berendezésünkben, ez pedig nem más, mint a vízkő.

Vízvezeték rendszere válogatja, hogy mekkora problémát jelenthet, ahol keményebb, ásványi anyagokkal, főleg kálcitokkal telítettebb a víz, ott mindenképpen problémát fog okozni egy idő után.

Időközönként muszáj karbantartani a bojlert

Fotó: bojler-vizszerelo.hu

 

Ha nem tartjuk karban a berendezést rendszeres időközönként (minimum 2-3 évente), akkor a lassan képződő lerakódások minden bizonnyal károsítani fogják a fűtőelemeket, és az egyéb, vízzel érintkező alkatrészeket.

Amikor a vízkőtelenítés megtörténik, a korrózióvédelemben kulcsszerepet játszó anódot is érdemes cserélni, ezzel is komolyan hozzájárulva a vízmelegítő alkalmatosság hosszú élettartamának biztosításához.

Jóllehet az interneten sokféle oktatóanyag fellelhető a bojler vízkőtelenítésének elvégzéséhez, ami sokakat bátoríthat a művelet otthoni elvégzésére, de érdemes fejben tartartani, hogy ez a beavatkozás is komoly szaktudást igényel, amit már önmagában sem könnyű elvégezni, arról nem is beszélve, hogy laikusként nehéz szakszerűen kezelni a váratlan komplikációkat.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.