Válasszunk biztonságos fémszekrényt a veszélyes anyagok tárolására

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. március 11. 09:11

A vegyszerek és veszélyes anyagok tárolása kiemelkedően fontos feladat, melyre elsősorban a vállalati szektorban van szükség. Ahhoz, hogy ezeket a veszélyes anyagokat biztonságosan tároljuk, elengedhetetlen a megfelelő tárolóeszközök használata.
A legbiztonságosabb megoldásnak a fémszekrények bizonyulnak. Az ILMARKET.HU-nál különböző típusú fémszekrényeket találunk, melyek mindegyike eltérő jellemzőkkel rendelkezik. A választás során fontos figyelembe venni a tárolandó anyagok mennyiségét és típusát, valamint az adott helyszínre vonatkozó előírásokat. Ahhoz, hogy könnyebb legyen a döntés, összegyűjtöttünk néhány fontos információt cikkünkben.

 

A hazai szabályozásról

Hazánkban a kémiai biztonságról a 2000. XXV. sz. törvény IV. fejezet 14. és 15. § előírásai rendelkeznek, melyek meghatározzák, hogy milyen intézkedéseket kell kötelezően megtenni a vegyszer és veszélyes anyagok tárolásával kapcsolatban. A biztonságos tárolás feltételei alapján szükséges a zárt helyen, testi épséget és a környezetet nem veszélyeztetve történő elhelyezés.

A veszélyes anyagok tárolására alkalmas tárolóeszköznek ellenállónak kell lennie a kémiai anyagokkal szemben. A fémszekrények erre tökéletes megoldást nyújtanak, hiszen tartós és strapabíró acélból készültek, és rendelkeznek cseppfogó tálcával vagy polcokkal, melyek megakadályozzák a szivárgó anyagok terjedését. A korróziónak jól ellenálló szekrénytest biztosítja, hogy az esetleg kiömlő vagy szivárgó vegyi anyagok kevésbé tegyenek kárt a felületben.

 

Biztonságos tárolás

A fémszekrények használatának egyik fontos előnye, hogy könnyen tisztíthatók és karbantarthatók. A sima, elektrosztatikus porszórt felületüknek köszönhetően egyszerűen fertőtleníthetők, ezáltal minimalizálva a kockázatot a különböző anyagok közötti vegyi reakciók miatt. Emellett a fém szekrények belseje is könnyen hozzáférhető, így a tárolt anyagok áttekintése és ellenőrzése is egyszerűbb.

Fontos a veszélyes anyagok megfelelő tárolása

Fotó: ilmarket.hu

 

A tartós és jó ellenálló képességgel rendelkező szekrények a robbanásveszély miatt több szellőzővel is ellátottak, melyek általában az ajtókon alul és felül helyezkednek el, emellett a szekrények a tetőlemezen ventilátor behelyezésére alkalmas kialakítással rendelkeznek.

 

Ne spóroljunk a beszerzésen!

Az előírások szerint szükséges a zárhatóság minden vegyszer vagy vegyi anyag tárolására használt bútor esetében. A fémszekrények erős fémtesttel rendelkeznek, melyek ajtajainak többségén 3 pontos tanksapka zár található. Egyes modellek belső terének kialakítása a polcozás mellett egy beépített, külön hengerzárral nyitható trezort is tartalmaz.

Összességében elmondható, hogy a vegyszerek és veszélyes anyagok tárolására a legjobb megoldásként a fémszekrények használhatóak. Ne feledjük, hogy a biztonság mindig az elsődleges szempont, amikor a veszélyes anyagok tárolásáról van szó, így ezen soha ne spóroljunk.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.