700 millió forintos keretből pályázhatnak a pajtatulajdonosok

Forrás: turizmus.com

 2022. április 21. 16:56

A pajtatulajdonosok számára hamarosan megnyíló pályázati lehetőségeket is ismertették a Pajtától a Palotáig című konferencián a budapesti Hagyományok Házában.

Pajtától a Palotáig – a kultúrafogyasztás új színterei címmel kedden és szerdán tartották a PajtaKult projekt és a Magyar Fesztivál Szövetség első közös szakmai konferenciáját, amelynek fő kérdéskörei az épített örökség és a kultúra kapcsolata, valamint a fesztiválok és kulturális események helyszínei voltak – közölték csütörtökön a szervezők.

A konferencián Sándor Cecília, a Magyar Kultúráért Alapítvány elnöki kabinetfőnök-helyettese ismertette az alapítvány munkáját, valamint közzétette, hogy az alapítvány 700 millió forintos keretet fog a pajtahálózat építésére és működésére biztosítani. Az összeg egy részét a kommunikációra és a pajták számára elérhető ingyenes tartalomszolgáltatási rendszerre, egy másik részét turnékra fordítják, az nagyobbik része pedig az NKA Magyar Géniusz ideiglenes kollégiumán keresztül lesz megpályázható.

Minimum három részből álló programsorozattal lehet pályázni, amelynek tárgya lehet népművészet, a zene számos műfaja, irodalom, iparművészet, gasztronómia, építészet. A támogatási összeg projektenként 10 millió forint lehet, amelyet vissza nem térítendő támogatásként biztosítanak. A pontos kiírás a következő hetekben várható, az NKA weboldalán lesz elérhető.

A Pajtakult projekt mintegy 100 pajtát fog össze

Fotó: Pajtakult

A konferencia résztvevői megismerhették a PajtaKult projekt komplex értékmentő és értékteremtő munkáját. A szeptember óta mintegy 100 pajtát összefogó projekt összefüggéseiben gondolkodik a Magyarországon és a teljes Kárpát-medence területén lévő pajtaépületek közösségi és kulturális hasznosításáról.

A zenei szakemberek, művészek, építészek, kommunikációs szakértők által életre hívott PajtaKult összefogja azokat a törekvéseket és szintetizálja azokat a tapasztalatokat, amelyek a témában az elmúlt években egymástól függetlenül, különböző helyszíneken elindultak.