80 milliárd fölött járnak az ágazati bértámogatási igények

Forrás: MTI

 2021. május 05. 15:24

Idén már 30 ezernél több, a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozás kapott bértámogatást 176 ezer munkavállalója megtartásához. Az előlegként folyósított májusi bérkompenzáció a napokban érkezik meg a cégekhez.

A foglalkoztatási adatok szerint a kormány gazdaságvédelmi intézkedései hathatósan segítik a munkahelyek megőrzését – értékelt Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.

Az ágazati bértámogatási programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi – írták.

A közlemény szerint a kormány előzőleg a március elején életbe lépett veszélyhelyzeti intézkedések miatt bezárásra kényszerült szektorokra is kiterjesztette a támogatást.

Az ágazati bértámogatási programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig

Fotó: 123rf.com

A kibővített körből 50 ezer dolgozóra igényeltek állami hozzájárulást, a legnagyobb számban a ruházati kiskereskedelemből. A gazdaság fokozatos újraindításával a kedvezményezettek ismét a korábbi szabályozás szerint élhetnek a lehetőséggel. Az ágazati bértámogatást így májusra alapvetően a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedők igényelhetik. Aki eddig is kapta, annak semmit nem kell tennie, automatikusan utalják számára az újabb összegeket is. Aki a továbbiakra nézve lemondana a lehetőségről, ezt még ma jelezheti a kormányhivataloknál – áll a közleményben.

A támogatást igénylők közel háromnegyede a legnagyobb próbatételnek kitett vendéglátásban és szálláshely-szolgáltatásban dolgozik. A támogatott cégek 94 százaléka mikro-, kis- vagy középvállalkozás. A legtöbb munkavállaló megtartását a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben segítette a program – tették hozzá.

Bodó Sándor kifejtette: „A munkahelyvédelmi intézkedések sikeresek, hiszen a foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a 4,6 millió főt Magyarországon. Ez az érték nemcsak a tavalyi, hanem a két évvel korábbi, 2019 márciusi adatnál is magasabb.”