A Facebookon is kampányol a GVH

Forrás: turizmus.com

 2016. december 07. 18:11

Gondolja Végig Higgadtan szlogennel kampányt indított a Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók védelme érdekében. A Facebookon is futó kampány az utazásokra is kiterjed.

Mint a GVH weboldalán olvasható, a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkező panaszok, bizonytalanságra utaló piaci jelzések alapján néhány területen szükségesnek tartják a fogyasztók figyelmét felhívni egyes aktuális kérdésekre - még abban az esetben is, ha ezen kérdések nem a GVH hatáskörébe tartoznak.

 

A weboldalon több tematika is szerepel, az utazásszervezésről az alábbiakat emelik ki:

„A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több esetben vizsgálja az egyes utazásszervező cégek által az utazási szerződés megkötését megelőzően adott fogyasztói tájékoztatásokat. A kifogásolt hirdetésekben szereplő üzenetek hiányos és megtévesztő tájékoztatást adnak az utazások kiválasztása szempontjából lényeges információkról (pl. az utazás áráról, a pluszköltségekről, a szálláshely helyszínéről).

A GVH tapasztalatai szerint számos utazási iroda kínálja buszos utazásait  egy-egy európai nagyváros megtekintésére. Ezek az utazások lehetnek egynaposak vagy hosszabb körutazások, ahol az utazásszervezők nem csupán egy konkrét város és látványosságai megtekintésére, hanem fakultatív programokon történő részvételre is hívják a fogyasztókat. A cégek mindegyike próbál kedvezményesnek tűnő ajánlatokat, és minél több, szélesebb körű szolgáltatást nyújtani.

Annak érdekében, hogy az utazás során ne kelljen csalódnia, a GVH javasolja, hogy

- különös figyelmet fordítson a prospektusok tájékoztatásainak áttanulmányozására;

- ellenőrizze az utazás lefoglalása előtt, hogy pontosan mit tartalmaz az ár;

- érdeklődjön külön arról is, hogy a hirdetett ár tartalmazza-e a fakultatív programok árát, amennyiben nem, a külön programok áráról érdeklődjön;

- körültekintően járjon el bármely utazás lefoglalásánál, kérdezze meg, hogy egyénileg lehetséges-e a látnivalók megtekintése, a programokon való részvétel;

- kérdezzen rá arra is, hogy körutazásnál a másik városba szervezett egész napos fakultatív kirándulás esetén a csoport visszatér-e az adott városba vagy sem;

- ne kerülje el a figyelmét az sem, hogy a szállás hol helyezkedik el pontosan, több esetben a „város környéki" kifejezés egy tömegközlekedéssel nem, vagy nehezebben megközelíthető külvárosi részt is takarhat."

Bár a GVH a fentiekkel azt hangsúlyozza, mire érdemes odafigyelni, innen már csak egy lépés, hogy hasonló kampány induljon a fekete utazásszervezés ellen. A szakma bizonyára üdvözölné.