A Magyar Autókölcsönzők Szövetsége is csatlakozott az MTSZA-hoz

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 14. 16:38

A MAKSZ tavaly év végén megválasztott új elnökével, Sződi Jánossal az ágazat helyzetéről és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal való együttműködés részleteiről beszélgettünk.

Április végén új taggal bővült a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA), miután a Magyar Autókölcsönzők Szövetsége (MAKSZ) is csatlakozott a szövetségek szövetségéhez.

Sződi János, aki egyébként az Avalon Rent A Car(e) ügyvezetője, kérdésünkre elmondta, hogy a MAKSZ 1995-ban alakult, akkoriban legfőbb feladata a vagyonvédelem, a hamis okmányok és az autólopások kiszűrése volt. A tagszervezetek szolgáltatási színvonala és forgalma az évek során folyamatosan nőtt.

Sződi János Varga Mihály minisztertől átveszi az Év Autókölcsönzője 2014 díjat a február elsejei Turizmus Gálán

Fotó: turizmus.com

A kifejezetten a turizmus céljait szolgáló rövid távú kölcsönzést illetően tavaly csúcsévet könyvelhetett el az ágazat: közel 7000 bérautó, több mint 300 ezer bérleti szerződés és 30 milliárd forint feletti árbevétel jellemezte a 2019-es évet. Ezen a területen 1120 közvetlen alkalmazott munkatárs dolgozott tavaly.

A 2019-es rekord után az idei év is nagyon jól indult – tudtuk meg Sződi Jánostól. A felfutás még februárban is tartott, aztán március közepétől nagyon nagy lett hirtelen a baj. Ugyanolyan gyorsan és drasztikusan szakadt be az autókölcsönzők forgalma, mint minden más turisztikai szolgáltatóé.

„Szövetségként még mindig azért küzdünk, hogy a járulékkedvezményekre jogosultak legyünk" – hangsúlyozta az elnök.

A kényszerhelyzetbe került vállalkozások fájdalmas lépéseket voltak kénytelen meghozni: történtek leépítések, illetve a legtöbben rövidített munkaidőben, részfizetésért alkalmazzák tovább a munkavállalókat. A legtöbb tagvállalat elesett a "Kurzarbeit" támogatásától is, mivel a leépítéseket és a munkaszerződések módosítását már a jogszabály kihirdetése előtt megtették.

„Több mint 1000 munkahely van veszélyben. Akad olyan kölcsönző, amelyik mindenestől bezárt, visszaadta a lízingelt autókat és elküldött minden alkalmazottat" – érzékelteti a helyzet drámaiságát Sződi János.

Azok a cégek képesek ebben a helyzetben talpon maradni, akik tudják mozgósítani a szükséges mennyiségű pénzügyi tartalékot, kérdés, a tulajdonosok meddig hajlandóak finanszírozni a folyamatosan termelődő veszteséget. Szintén probléma, hogy amint fogalmaz, „napi 4 órában sem tudunk munkát adni az embereknek. Nehéz motiválttá tenni őket. Nincs a munkájuknak értelme."

A dolgozókban összpontosuló szakmai potenciált pedig át kellene menteni a járvány utáni időszakra, ezért lenne fontos az állami segítség a munkahelyek megtartásához.

„Ha egyszer elindul a turizmus, akkor megszokott, minőségi szolgáltatásokkal tudjuk kiszolgálni az igényeket. A 90-es évek vad bérautózásának ideje, reméljük, nem tér vissza, ettől minden áron meg kell védeni Magyarország hírnevét" – hangsúlyozza.

A jövőt illetően összességében bizakodó az elnök, mivel meglátása szerint az emberek már nagyon kimozdulnának otthonról. Ott a kínai példa is: amikor szabaddá vált az országon belüli mozgás, az autóhasználat megduplázódott.

Viszonylag gyors visszarendeződésre számítanak, ami először a céges forgalomban, majd a belföldi turisztikai keresletben jelentkezhet.

„A Balatonhoz el fogunk tudni menni idén is, a tengerhez nem biztos. Ezért javasoltuk, hogy a SZÉP-kártya rekreációs zsebéből lehessen autókölcsönzést is fizetni" – mondja Sződi János.

Sokan nem bíznak ugyanis a tömegközlekedésben, a MAKSZ-tagoknál pedig mindig garantáltan vírusmentesen fertőtlenített autókkal tudnak utazni, tette hozzá.

Az elnök úgy gondolja, hogy a szövetségnek ott helye az MTSZA-ban, hiszen az autókölcsönzés is része a magyarországi turizmusnak. Ezért már januárban felvették a kapcsolatot a szövetséggel, ahonnan kedvező fogadtatásban részesültek, Végül közbejött ugyan a járvány, de április végén megtörtént a csatlakozás, miután a kurátorok elfogadták a MAKSZ felvételi kérelmét.

A MAKSZ-ról

A tavalyi tisztújítás óta folyamatosan nő a szövetség létszáma. Jelenleg 23 tagjuk van, a nagyok közül – egy kivételével – mindenki csatlakozott már, és a kisebb szolgáltatók is egymás után lépnek be a szövetségbe.

A MAKSZ tagvállalatai: Autó Bartex Kft., AUTO ReFAIRent Kft. (Avis), AVALON Car(e) Services Kft., Főtaxi Autóközlekedési és Szolg. Zrt., GAME Rentacar Kft., Horváth Ottó Autókölcsönző e.v., Józsa Rent Kft., Mercur Rent A Car Kft. (Hertz), Otokoc Hungary Kft. (Budget), Recent Car Kft., Rentpont Kft., Release Zrt. (U-Save), Schiller Flotta Kft., TopRent Kft., Toyota Sakura Kft., Wallis Autókölcsönző Kft. (Sixt), Zenit-Auto Rent Kft., FOX Autorent Magyarország Kft., NEXT AUTO RENT Kft., KLASS WAGEN Hungary Kft., Kissrentacar Kft., MEGADRIVE Autovermietung MF, Koala Tartósbérlet Kft.