Az utolsó negyedév elvitte a show-t a budapesti turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2020. február 12. 18:52

2019 decemberében folytatódott a budapesti vendégforgalom október óta tartó látványos élénkülése. Az első téli hónap kétszámjegyű növekedést eredményezett mind a külföldi, mind az összesített vendégérkezések és vendégéjszakák számában.

A kereskedelmi szállásdíj-bevételek 14 milliárd Ft közelében zártak, a SZÉP-kártya költési értéke megduplázódott.

 

Újabb rekordok decemberben

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb statisztikái alapján 402.157 vendég (+11,9%), 932.531 vendégéjszakát (+12,1%) töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein 2019 decemberében.

A növekedés mértéke azért is figyelemre méltó, mert utoljára 2017 júniusában, még a FINA vizes vb előtt mért a KSH mindkét dimenzióban kétszámjegyű növekedést a budapesti szálláshelyeken: akkor 10,3%-kal több vendég 14,5%-kal több vendégéjszakát töltött el Budapesten az előző év azonos időszakához képest – idézi fel a BFTK Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ elemzésében.

A külföldi vendégérkezések (343.461) és vendégéjszakák száma (825.343) is hasonló léptékben, 15,4, illetve 14,6%-kal bővült 2019 utolsó hónapjában, ami ismét csak példa nélküli az utóbbi években: a vendégéjszakák növekedésének mértéke utoljára 2017 áprilisában, a vendégérkezéseké pedig 2016 (!) decemberében haladta meg a mostanit.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó szállásdíjbevételei (közel 14 milliárd Ft) 23,6%-kal, a külföldi szállásdíjbevételek 25,3%-kal, a vendéglátóhelyi árbevételek 24,5%-kal nőttek decemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ez minden dimenzióban rekordérték, főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a belföldi vendégektől származó árbevételek csaknem egy teljes évnyi lejtmenetet követően, most decemberben végre ismét számottevő mértékben tudtak bővülni: az 1 milliárd 333 ezer forint belföldi bruttó szállásdíj-árbevétel (+9,6%) új decemberi rekordot eredményezett; soha még ennyi bevételt nem hoztak decemberben a hazai vendégek a budapesti szállásadóknak.

De látványosan növekedtek a SZÉP-kártya utáni bevételek is, vagyis a SZÉP-kártya-költés egy év távlatában több mint a duplájára (!) emelkedett a fővárosban.

A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár évente 800 ezer látogatót vonz

Fotó: BFTK

 

Az Egyesült Királyság magabiztosan vezeti a ranglistát

A küldőpiacok december havi alakulásával folytatva a sort, kijelenthető, hogy az Egyesült Királyság továbbra is magabiztosan vezeti a ranglistát: 2019 utolsó hónapjában 34.797 brit vendég 94.971 vendégéjszakát töltött el a fővárosban. A második helyezett Olaszország 25.852 vendéget és 71.887 vendégéjszakát hozott Budapestnek.

A harmadik helyezett – meglepetésre – Izrael lett (16.576 vendég, 56.658 vendégéjszaka): a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) korábban publikált budapesti adataiból az derül ki, hogy hétvégéről hétvégére nőtt az izraeli vendégek száma az adventi időszakban, míg végül a karácsonyi ünnepek alatt érte el csúcspontját. Nem utolsósorban, az izraeli vendégek átlagos tartózkodási ideje (3,4 éjszaka) magasan meghaladja az összes többi piacét; csupán az orosz vendégeknek a pravoszláv karácsonyi időszak alatti tartózkodásával mérhető össze, ez utóbbi viszont már átcsúszik a januári hónapra.

 

Meglepetések az utolsó negyedévben

A legfontosabb talán, amit elmondhatunk a főváros vendégforgalmának elmúlt évi teljesítményéről, az konkrétan az, hogy a 2019 utolsó negyedévi teljesítménye minden összehasonlításban „elvitte a show-t”. Az októberi meglepetést novemberben és decemberben újabb rekordok követték: mindez további szárnyakat adott a kereskedelmi szálláshelyek bevételeinek, miközben az éves vendégforgalmi mutatók is jóval kedvezőbb optikát nyertek, az utolsó három hónapban érkező adatoknak köszönhetően.

A 2019. január–decemberi – külföldi és belföldi – bruttó szállásdíj-árbevételek meghaladták a 170 milliárd forintot (+11,0%), amiből 155,4 milliárd forint származott külföldi vendégektől (+13,0%). Novembertől erőre kaptak a belföldi szállásdíjbevételek is, így 2019 végére sikerült elérni az előző évi belföldi árbevétel 93,5%-át (14,7 Mrd Ft).

Úgy tűnik, a hazai vendégek a kategória nélküli szállodákat és a közösségi szálláshelyeket (turistaszállókat, ifjúsági szállókat, hosteleket) preferálják: előbbiben 10,2%-kal, utóbbi kategóriában közel 20%-kal nőttek a belföldiektől származó szobaárbevételek a 2019 folyamán.

Az elfogadott SZÉP-kártya összesített költési értéke megközelítette a 853 millió forintot, 44,6%-kal felülmúlva a 2018. évi eredményt.

A szoba- és férőhelykapacitások kihasználtsága szinte pontosan megegyezik a 2018. évi adatokkal, de a 74,2%-os szobafoglaltság nagyban köszönhető az utolsó 2-3 hónapban hirtelen megélénkülő vendégforgalomnak. A stagnáló  kihasználtságot úgy tudjuk a helyi értékén kezelni, ha figyelembe vesszük azt is, hogy egyetlen év alatt megjelent a piacon háromezer új férőhely Budapesten a kereskedelmi szállásadóknál.

Egy szoba bruttó átlagára 2019-ben 28.175 Ft (+7,6%), az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétel (RevPAR) 20.901 Ft (+8,1%) volt.

Budapest top küldőpiacai a 2019. január–december havi vendégéjszakák tükrében

Forrás: BFTK-táblázat a KSH adatai alapján

Konklúzióként elmondható, hogy Budapesten tovább folytatódik a tízéves trend, a vendégforgalom kisebb hullámvölgyekkel ugyan, de bővülő tendenciákat mutat.

A szezonalitás a kiegyenlítődés irányába látszik elmozdulni. A szálláshelyi árbevételek kétszámjegyű bővülést mutatnak, ami ösztönzőleg hat a szállodapiaci befektetőkre.

A BFTK 2020-ben is folytatja bel- és külpiaci aktivitásait, B2C vonalon koncentrálva a hazai közönségre és a közeli országokra, távoli piacokon pedig a partnervárosi hálózatot és a B2B csatornákat preferálva – írták közleményükben.